Promjena granica!

Bivša glavna pregovaračica Kosova u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri učestvovala je u subotu na Konvenciji Slobodarske stranke koju predvodi bivši predsednik Albanije Ilir Meta, prenosi Reporteri.

Tahiri je u svom govoru pohvalila Metu, za koga je rekla da je "lider koji je potreban Albaniji". Tahiri je rekla da premijer Albanije Edi Rama "cijepa Kosovo", optužujući i svog bivšeg saradnika, bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija.

"Ilir Meta nije tražio poziciju. Došao je u odbranu Kosova, otvoreno se protivio promjeni granica. Šta smo vidjeli? Vidjeli smo s jedne strane kako predsjednik Albanije štiti Kosovo koje smo dobili u krvi, a sa druge strane premijer Rama cijepa Kosovo. Nije to samo Rama radio sa Vučićem, već i sa predsjednikom Kosova, Thaçijem... ali mi to nismo dozvolili. Pobjedili smo kosovske štetočine", rekla je ona.

Tahiri je rekla da je Srbija "uvijek gledala na sjever Kosova", jer je taj dio, kako je rekao bivši glavni pregovarač, "geopolitička moć Kosova, jer ima i rudna bogatstva i vodu".

Ona je govorila i o upozorenju o izgradnji projekta na ostrvu Sazan u Albaniji, ubrzo nakon što je potvrđeno da je kompanija u vlasništvu Koushnera, zeta bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa, podnela aplikaciju za ulaganje na ovom ostrvu. Bivša zamjenica premijera Kosova rekla je da je ovaj projekat dio "srpsko-ruskih hegemonističkih težnji".

"Ali sada je Srbija uprla oči u Sazan, što je geopolitička moć Albanije i albanske nacije. Dakle, ne samo da ćete preuzeti vlast, nego ćete zaštititi Sazan od srpsko-ruskih hegemonističkih težnji.  Ali uvjeren sam da će vaš rad i vaš program koji ste danas predstavili postići ono što građani Albanije očekuju, to jest da imaju blagostanje, da imaju ekonomiju, da imaju zaposlenje, da imaju pravdu, da imaju vladavinu prava , da imamo demokratiju i da ne hapsimo opoziciju. Ne dozvolite to nikome. Ni mi to ne dozvoljavamo", rekla je Tahiri.

Ona je rekla da u Albaniji "dolazi promjena" i izrazila podršku programu koji, kako je rekla, ima Metina partija.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri