Diktatura!

Advokat za medijska prava Flutura Kusari rekla je da nacrt zakona o Nezavisnom savjetu za medije ima dosta problema i da je njegova svrha da se ostvari kontrola nad medijima, prenosi Front onlajn.

"Nacrt zakona o Nezavisnom savjetu za medije ima mnogo problema, ali glavni je ideja o kontroli medija putem registracije, koja se zove dobrovoljna, ali nije dobrovoljno ili licencna, nije dobro osmišljena, ne funkcioniše u praksi, namjera je loša, a ja sam uvjerena da je nacrt zakona postao zakon, jer je tako odlučila jedna stranka i tako će se raditi", rekla je Kusari.

Kusari je dodala da je istu inicijativu prije nekoliko godina preduzela i Albanija, ali da je odustala nakon reakcije međunarodnih organizacija, dodajući da je na Kosovu donošenje ovog zakona već gotova stvar.

"Tri godine svog života sam posvetila zalaganju protiv slične inicijative u Albaniji i bilo je teško ubediti Edija Ramu da se povuče ovakva inicijativa. On je to učinio kada su svi izašli iz EU i rekli da se to ne radi. Poslali smo poruku nadležnima da je greška, to ne treba da se radi. Ono što sam shvatila u javnoj raspravi na Kosovu je da su oni odlučili, imaju većinu i zakon će biti donet", rekla je Kusari.

Kusari je navela razloge zbog kojih, prema njenim riječima, ovaj zakon ne može da funkcioniše u praksi i dodala da je sačinjen tajno, bez prethodne konsultacije sa civilnim društvom.

Izvor: Kosovo online/ Front online