Advokat za medijsko pravo

Advokat za medijsko pravo Flutura Kusari rekla je da vladajuće Samoopredjeljenje zloupotrebljava Zakon o klasifikaciji podataka i ne dozvoljava javni uvid u iznos budžeta namjenjen bezbjednosnim strukturama Kosova, prenosi Reporteri.

Ona je izjavila da vlada nije dala pristup podacima ni jednom novinaru koji je tražio podatak o iznosu novca koji je planiran za potrebe bezbjednosnih službi.

„Zloupotreba ovog zakona postoji i vidimo da se zloupotrebljava Zakon o tajnosti podataka. Ne postoji ni jedan pravni razlog, ni jedan argument koji bi ikoga mogao da ubedi da iznos budžetskih sradstava za bezbjednosne snage treba čuvati u tajnosti. Budžet za KBS je poznat, zna se koliko se novca troši na nabavku naoružanja, niko ne traži ugovor. Govorimo samo o iznosu“, rekla je ona na RTV Dukađini.

Primetila je da Zakon o klasifikaciji podataka ima "veoma interesantan član", gdje piše da se podaci ne mogu proglasiti klasifikovati radi diskreditacije institucije.

"Vjerujem da se to dešava. Mislim da Samoopredjeljenje zloupotrebljava zakon da ne bi pukla bruka pred svima, ali vjerujem da će Agencija za informacije i privatnost reagovati“, rekla je Kusari.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri