Interpolova potjernica

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore potvrdilo je da je direktor vodovoda "Đakovica" Hasan Krasniqi uhapšen u Bugarskoj po Interpolovoj poternici, piše Reporteri.

„Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova potvrđuje da je na osnovu zvaničnih informacija dobijenih od Ministarstva spoljnih poslova Bugarske, državljanin Kosova priveden 19. februara na prelazu granične kontrole Đuševo, za kojim je raspisana Interpolova potjernica'”, navodi se u saopštenju.

Policija Kosova je odbila da pruži informacije o hapšenju Krasniqija od strane bugarskih vlasti.

Krasniqi, inaće bivši kandidat Samoopredjeljenja za Skupštinu opštine Đakovica, uhapšen je 19. februara nakon ulaska u Bugarsku, dok je sa porodicom putovao na odmor preko granice sa Sjevernom Makedonijom.

Bugarski okružni sud odredio mu je 22. februara pritvor do donošenja odluke o zahtjevu italijanskih vlasti za njegovo izručenje.

Sumnja se da je Krasniqi, koji takođe poseduje kompaniju za prevoz putnika autobusom iz Đakovice u evropske zemlje, prokrijumčario ljude sa falsifikovanim dokumentima. Shodno tome, prema italijanskim vlastima, on je umješan u tri različita krivična dela.

Krasniqi je, nakon što kao kandidat Pokreta Samoopredjeljenje za odbornika u Opštini Đakovica nije dobio dovoljno glasova da bude izabran za odbornika, u januaru 2022. godine imenovan za šefa Regionalne kompanije za vodosnabdjevanje.

Zakon o javnim preduzećima predviđa da visoki funkcioneri javnih preduzeća moraju biti nezavisni, odnosno da nemaju političke angažmane u posljednjih 36 mjeseci.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri