Ekstradicija

Bugarske vlasti pokrenule su proceduru za izručenje Italiji šefa KRU "Đakovica" Hasana Krasniqija, prenosi Gazeta express.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore potvrdilo je za Gazetu express da je započeta zakonska procedura za izručenje.

“Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore je od bugarskih vlasti obavješteno da se protiv državljanina Republike Kosovo (H.K.) odvija pravna procedura za ekstradiciju na osnovu evropskog naloga za hapšenje. Prema posljednjim zvaničnim informacijama kojima raspolažemo, pomenuti državljanin se nalazi u zatvoru u državi Bugarskoj od 23. februara 2024. godine”, saopštio je MIP.

Međutim, Ministarstvo još uvijek ne zna zbog kojeg je zločina Krasniqi uhapšen.

“Ministarstvo pravde nije obavješteno od bugarskih vlasti o prirodi zločina, već samo da je ista osoba uhapšena nakon što je tražena od Interpola – Italija. Prema informacijama kojima raspolažemo, bugarski sud se ne bavi zločinom, već samo postupkom za izručenje”, stoji u odgovorima Ministarstva spoljnih poslova.

Podsjetimo, šef KRU „Đakovica“ Hasan Krasniqi optužen je da je navodno krijumčario maloljetne osobe, kao akcionar u transportnoj kompaniji, šaljući sportiste u Italiju. Sumnja se da se, kada su ušli u Italiju 2022. godine, sportisti nikada nisu vratili na Kosovo.

On je uhapšen 19. februara u Bugarskoj na zahtjev Interpola.

Krasniqi je, inače, bio i kandidat Samoopredjeljenja za poslanika.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express