Poznavaoci političkih prilika

Posjeta specijalog izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu pokušaj je nastavka pregovaračkog procesa koji se vodi u Briselu, ocjenjuju poznavaoci političkih prilika i napominju da u ovom trenutku ne postoji spremnost za sprovođenje osnovnog sporazuma iz Brisela i aneksa iz Ohrida.

Iz izjave Miroslava Lajčaka nakon razgovora sa predstavnicima Kosova, izdvaja se rečenica: "Više nije vrijeme da se govori  o čemu će se razgovarati, koja su pitanja, već kako to ostvariti“, kaže analitičar Gëzim Baxhaku.

"Beograd je pismom, koje je dostavio EU, da neće ostvarivati sve obaveze stavio tačku na nastavak pregovora u smislu da sastanaka može biti, ali ne i napretka. S druge strane, ni Kosovo nije zainteresevano iako se formalno izjašnjavaju da jesu za nastavk pregovora, u suštini nije zainteresovano za ono što je u ovom trenutku preduslov za nastavak pregovora, a to je Zajednica opština sa srpskom većinom. Nisu spremni da idu dalje i ovog puta pokušavaju se naći različiti načini kako da se to izbjegne. Posljednji pokušaj je floskula sa pravilnikom Centralne banke Kosova, sto je u suštini potvrdilo ono što je predviđeno Ustavom Kosova u članu 111, gdje jasno i nedvosmisleno stoji da je evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu", mišljenja je Baxhaku.  

Zajednica srpskih opština je posebna obaveza, za razliku od platnog prometa za koji Dušan Janjić kaže da Vlada Srbije odbijala da uvrsti u dnevni red, misleći da će to prejudicirati pitanje sukcesije.

"Priča o ZSO je stavljena u neku drugu ravan i to zaslugom Vučićeve politike. To je Zajednica opština za formalno priznanje. Znači, to je to, šta god oni pričali, skretali smo im pažnju da ne idu u to. Tvrdoglavo je SNS proglasila Zajednicu kao glavni dobitak, to je neka veza sa Srbima na Kosovu. To je dobra namjera, ali loše izvođenje. Ako već priznajete realnost, da nemate vojnu, policijsku i administrativnu kontrolu, da možete da obezbjedite jednu manjinu, kao što su Srbi na Kosvu, onda treba tražiti druge mehanizme", kaže Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

Nema novih pregovora u smislu neke inicijative ili novih sporazuma, smatra stručnjak za Balkan Bodo Veber.

"Ja sam skeptičan još prije Banjske, od samog početka proglašenja tih sporazuma da će oni biti uspješno  implementirani, i to se dokazalo kao tačno. Nismo vidjeli nikakav pomak, mada je priznavanje tablica uoči parlamentarnih izbora u Srbiji prvi pomak, ali se može tumačiti i kao ustupak Vučića zbog izbora'', dodaje Veber.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je na Kosovu da je bilo malo pomaka u normalizaciji odnosa dveju strana.