Preporuke Francuske i Njemačke

Put Kosova ka članstvu u Vijeću Evrope smatra se da bi mogao biti ugrožen nakon posljednjih preporuka Francuske i Njemačke. Ove dvije države traže da se uredbom Vlade odobri prijedlog statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Poznavaoci procesa nadaju se da ove preporuke neće biti osnovni uslovi za članstvo.

Posljednji koraci Kosova ka članstvu u Vijeću Evrope mogu doživeti drugačiji obrt, smatraju stručnjaci iz te oblasti, nakon posljednjih poruka iz Francuske i Njemačke.

Afrim Hoti, poznavalac političkih pitanja, objašnjava postupak pristupanja Vijeću ministara. On kaže da ministri spoljnih poslova samo treba da daju konačnu riječ o pristupanju, ali dodaje da postoji mogućnost da neki ministar zatraži i Udruženje.

Prema riječima Albinota Malokua, Kosovo je dobro prošlo u pogledu procedura pristupanja. Stoga se nada da francusko-njemačke preporuke neće biti osnovni uslovi za članstvo.

U aprilu ove godine, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope podržala je izvještaj koji preporučuje pristupanje ovoj organizaciji.

Isti je prešao u ruke ministara spoljnih poslova ovog vijeća, koji će odlučiti da li će Kosovo postati njegov najnoviji član.