Dijametralni stavovi

Predstavnici vlasti i opozicije imaju dijametralno suprotne stavove da li je slanje nacrta ZSO Ustavnom sudu ključan uslov za članstvo Kosova u Vijeće Evrope ili je taj proces već završen.

Raspravu je pokrenulo saopštenje iz kabineta njemačkog kancelara Olafa Scholza nakon telefonskog razgovora sa premijerom Albinom Kurtijem da Kosovo treba da otpočne sa formiranjem ZSO kako bi ušlo u Vijeće Evrope.

Premijer Kurti je u Gračanici odbio da odgovori na ovo pitanje, a poslanik Samoopredjeljenja Arber Rexhaj je izjavio da pitanje formiranja ZSO nema nikakve veze sa članstvom u SE, koje je, prema njegovim riječima, već gotova stvar.

"Proces pridruživanja Kosova Vijeću Evrope je završen, Kosovo je već pristupilo. Zašto ovo govorim? Jer kad prođete Parlamentarnu skupštinu, možda se ne sazove sjednica Komiteta ministara, ali u 100 odsto slučajeva Komitet ministara je odlučio isto kao što je odlučila PS. Možda će biti malo odlaganja, ali Kosovo će se pridružiti”, rekao je Rexhaj.

Na pitanje da li će Kosovo postati članica Vijeća Evrope i bez pokretanja procedure za formiranje ZSO, on je decidan.

“Apsolutno”, prenjela je RTV Dukagjini.

Ipak, poslanica LDK Rezarta Krasniqi ističe da su uslovi za članstvo u Vijeće Evrope jasni i da je to moguće samo otpočinjanjem procesa formiranja ZSO.

"Ako se prisjetimo šta se događalo u prošlosti, koliko je puta proces vizne liberalizacije prolazio u Evropskom parlamentu, a nije prošao u Vijeću, ta činjenica bi morala da ih zabrine. Moramo više da radimo. Vidjeli smo kako dvije prijateljske države Kosova pozivaju premijera Kurtija da pošalje nacrt Asocijacije Ustavnom sudu. Vidi se da je to već uslov Asocijacije“, rekla je Krasniqi.

Gazeta Blic podsjeća da se međunarodni pritisak za formiranje ZSO povećava uoči sastanka Komiteta ministara ovog mjeseca u Francuskoj.

Međutim, ocijenjuje se da su dosadašnji koraci vlade ocijenjeni kao ključni da li će aplikacija Kosova biti uvrštena na dnevni red ove godine.