Administrativno uputstvo

U Sjevernoj Mitrovici u devet časova počelo je prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika u ovoj opštini, nakon što su odbornici usvojili zahtjev inicijatora da se peticija potpisuje u sportskoj hali u Sjevernoj Mitrovici.

Sanja Krtinić, jedna od inicijatorki zahteva za pokretanje peticije obavestila je putem medija građane da su dobili svu potrebnu dokumentaciju i da će potpisivanje peticije za opoziv gradonačelnika započeti u sredu, 17. januara.

Krtinić je pozvala je sve građane da dođu i podrže inicijativu za smenu trenutnog gradonačelnika, a direktori institucija koje finansira Srbija svoje radnike koji imaju kosovsku ličnu kartu sa prebivalištem u Severnoj Mitrovici da sutra kolektivno krenu na potpisivanje ove peticije.

Kako je za RSE potvrđeno iz više izvora, poruke su stigle radnicima Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici, prosvetnim radnicima, radnicima opštinskih institucija (Privremeni organ Opštine) kao i onima koji su napustili institucije Kosova novembra 2022. godine, a koji sada plate primaju iz budžeta Republike Srbije.

Radnici KBC-a su se okupili u krugu centra u 8.30 odakle su kolektivno krenuli ka hali sportova. Prosvetni radnici pojednih škola okupili su se kod sale "Mitrovački dvor" u blizini Sportske hale, dok su radnici ostalih javnih institucija u grupama na socijalnim mrežama od rukovodioca dobili poruke da u 9 časova budu u Sportskoj hali.

Potpisivanje peticije za smenu gradonačelnika počinje u 9 časova i u opštini Leposavić. Kako je medijima rekao jedan od inicijatora Veselin Radović oni su dobili dozvolu da koriste prostor ispred opštine i pozvao je građane da dođu i potpišu peticiju.

Inače, budući da je u toku zimski raspust i da mnogi zaposleni nisu u Severnoj Mitrovici, rečeno im je da to mogu da učine do nedelje 21. januara, potvrdili su za RSE.

U četiri opštine na severu Kosova, Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku gde živi većinsko srpsko stanovništvo, na vlast u maju prošle godine su došli gradonačelnici albanske nacionalnosti jer su Srbi bojkotovali izbore.

Potpisi za njihovu smenu se sada prikupljaju na osnovu Administrativnog uputstva Vlade Kosova, donesenog početkom septembra 2023.

Da bi peticija bila uspešna, potrebno je prikupiti najmanje 20 odsto potpisa od ukupnog broja upisanih birača.

Prema navodima Centralne izborne komisije Kosova u Severnoj Mitrovici treba prikupiti u najmanje 3.640 potpisa za smenu gradonačelnika, jer je u birački spisak upisano 18.199 osoba sa pravom glasa.

U opštini Leposavić pravo glasa ima 13.441 osoba što znači da bi najmanje 2.689 njih trebalo da potpiše peticiju za smenu gradonačelnika.

U Zubinom Potoku peticiji treba da se odazove najmanje 1.347 birača, što je 20 odsto od 6.732 upisanih u spisak.

U Zvečanu je peticiju potrebno da potpiše najmanje 1.411 osoba, što je 20 odsto od ukupnog broja upisanih birača, koliko je potrebno da se organizuje glasanje za smenu gradonačelnika prema Administrativnom uputstvu.

Prema Administrativnom uputstvu za smenu gradonačelnika, grupa građana nakon što dobije ovlašćenje za korišćenje javne površine ili mesta za pokretanje peticije, ima 30 dana da prikupi potpise za smenu gradonačelnika. Taj rok može da se produži samo jednom na 15 dana.

Međutim, ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi) je prošle nedelje izjavio da građani Severne Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka imaju rok do 22. decembra da prikupe potpise. Dodao je da je taj rok za građane opštine Zvečan duži za oko pet dana jer je Centralnoj izbornoj komisiji kasnije predat zahtev za spisak sa tačnim brojem upisanih birača.

Ukoliko CIK potvrdi da su prikupljeni potpisi odgovarajući i verifikuje ih, organizuje se glasanje o smeni gradonačelnika, koje treba da bude održano u roku od 45 dana. Da bi ovo glasanje bilo uspešno, potrebno je 50 odsto plus jedan glas građana sa pravom glasa.

Nakon toga, rezultat se šalje predsednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Dolazak albanskih gradonačelnika na vlast u opštinama na severu je podigao tenzije krajem maja prošle godine a došlo je i do eskalacije situacije u Zvečanu, kada su se Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a. Međunarodna zajednica je zatražila deeskalaciju situacije i raspisivanje novih izbora.