Aktuelni gradonačelnici ostaju

Ambasada SAD na Kosovu saopštila je da izražava žaljenje malim odzivom birača na referendumima za opoziv gradonačelnika u četiri opštine zbog čega će oni nastaviti da obavljaju te funkcije.

„Svijesni smo da je Centralna izborna komisija (CIK) apelovala na sve birače sa pravom glasa. Cijenimo napore kosovskih izbornih zvaničnika da omoguće svim građanima Kosova registrovanim u četiri opštine da učestvuju u ovom demokratskom procesu. Iz međunarodnih posmatračkih timova razumijemo da je bio izuzetno nizak odziv birača. Dakle, ne postoji odluka birača o opozivu gradonačelnika. Aktuelni gradonačelnici opština su izabrani i ostaju na funkciji po zakonskom okviru Kosova“, zaključuje se u odgovoru za Gazeta Express.

U saopštenju se navodi žaljenje zbog povlačenja Srpske liste i srpskih političara sa Kosova.

„Zemlje Kvinte i EU pozvale su 10. aprila Srpsku listu i druge političke aktere kosovskih Srba da preispitaju svoje stavove da se povuku iz učešća u ovom zakonskom glasanju za opoziv predsjednika. Žao nam je što nisu uradili tako nešto i stoga nisu u potpunosti iskoristili demokratska sredstva koja im stoje na raspolaganju po kosovskom zakonu da unaprede efektivnu i predstavnička demokratija“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je glasanje “ključna sloboda demokratskog društva”.

„Demokratsko učešće pomaže da se osigura da lideri budu reprezentativni za populaciju kojoj služe. Glasanje je ključna sloboda demokratskih društava”, navode iz ambasade SAD.

Precizira se da je stav SAD jasan i nepromjenjen.

„Stav SAD je jasan i nepromjenjen: podržavamo raznoliku, inkluzivnu, multietničku demokratiju Kosova i slobodne, poštene i legitimne izbore koji je podržavaju. U skladu sa svojim zakonskim zahtjevima, Kosovo je 21. aprila održalo glasanje za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova. Ovo glasanje je zatraženo kao rezultat uspješnih inicijativnih napora građana u okviru postojećeg pravnog okvira i potvrđeno od strane Centralne izborne komisije“, ističe se u saopštenju.

Podsjeća se da je ključna poruka ambasadora SAD na Kosovu Jeffa Hoveniera bila da je važno da građani ostvare svoje demokratsko pravo.

„Kao što su ambasador Hovenier i drugi zvaničnici američke vlade u više navrata rekli, smatramo da je važno da građani Kosova imaju mogućnost da ostvare svoje pravo na opoziv izabranih zvaničnika u skladu sa kosovskim pravnim okvirom, ako odluče da to učine”, zaključuje se u saopštenju ambasade SAD.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express