Nekoliko problema

Organizacioni sekretar Socijaldemokratske partije Nol Nushi izjavio je da je ugovor o električnoj energiji "nejasan" i da se njime narušava suverenitet i suživot unutar Kosova, prenosi ABC news.

"Tu postoji nekoliko problema. Prvi je licemerje ove vlasti u vezi sa sporazumom, jer je to isti onaj koji je potpisan u vrijeme Ise Mustafe", rekao je Nushi.

Prema njegovom mišljenju, osim u oblastima, poput ekonomije ili obrazovanja, Kosovo u dijalogu za tri godine, nije prošlo bolje, već - još gore.

"Njihov maksimum u dijalogu je primjena nekih starih sporazuma, a mi dobijamo sve gore dokumente, poput nacrta statuta ZSO. To se može videti i u energetskom sporazumu, koji se odnosi na četiri sjeverne opštine, po kojem će Elektrosever pružati iste usluge kao KEDS, ali će takođe kontrolisati cijenu energije i, paradoksalno, imaćemo dvije vrste cijena struje za stanovnike sjevera i ostatka Kosova“, rekao je Nushi.

Naveo je da je riječ o sporazumu dvije privatne kompanije, iako je Elektrosever, kaže, srpska državna kompanija, koja će unutar Kosova poslovati kao privatna kompanija.

"Sve prihode za utrošenu električnu energiju naplaćivaće Elektrosever. U ovom slučaju, Kosovo ima koristi od toga što na tom dijelu teritorije ne plaća struju javnim novcem, ali tu nije mjesto za radovanje. Tu se narušava suverenitet i suživot unutar Kosova, jer ćemo imati dvije realnosti, jednu gdje je struja besplatna jer Srbija plaća i drugu u kojoj je ta struja skupa“, rekao je Nushi.

Izvor: Tanjug/ abc news