Poslanik SDP-a

Poslanik Socijaldemokratske partije Nol Nushi rekao je da Vlada Kosova pokušava da obmane građane da ZSO neće biti uslov za članstvo u Savjetu Evrope, ističući da će se vremenom zahtjevati da Zajednica bude uslov, jer kako je naveo, „to je potpisao sam Kurti u pismu obaveza za članstvo u toj organizaciji”, prenosi Dukađini.

On smatra da je isto urađeno i sa zemljištem manastira Visoki Dečani.

„Postoji cilj Vlade Kosova da nas zavede. Da li vrijedi SE da defunkcionalizuje državu, toliko godina smo izdržali bez Savjeta Evrope, ne treba nam ništa ako se ZSO formira na Kosovu. Kurti nema drugog izbora, ne nude mu drugi izlaz, on je potpisao pismo opredjeljenja za članstvo u SE“, izjavio je Nushi.

Isto tako, politikolog Fidan Ukaj rekao je da ako dođe do formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, ova vlast je prihvatila sve iz prošlosti što je kritikovala.

"Ovu obavezu smo dobili 2013. godine, a Vlada Kosova je već postala dio ovoga. Sada postoji ponovna potvrda obaveza koje su preuzele prethodne vlade. Ako dođe do formiranja ZSO, to je neizbježno obaveza preuzeta iz prošlosti“, rekao je Ukaj.

Izvor: Kosovo online/ Dukagjini