Potpredsednik LDK Lutfi Haziri istakao je da je premijer Albin Kurti iz dijaloga sa Srbijom isključio sve aktere koji bi mogli da pomognu pregovorima, ističući da je jednostranim odlukama, kao što je ukidanje dinara, naneo nepovratnu štetu kosovskoj strani u okviru tog procesa, prenosi Gazeta blic.

"Prošlo je 14 godina otkako smo uključeni u ovaj proces, imamo šou jednog čovjeka, svi ostali su isključeni. On je isključio sve mehanizme koji bi mogli pomoći u pregovorima. Izabrao je samo Besnika Bislimija sa kojim koordinira. Ne vjerujem da će u dijalogu biti napretka", rekao je Haziri.

Prema Hazirijevoj ocjeni, ne nazire se kraj procesu dijaloga. Pojašnjava da proces otežavaju jenostrane odluke koje donosi Kurti, kao što je ukidanje dinara.

"Napravio je vještački problem, niotkuda", dodaje Haziri, objašnjavajući da zbog Kurtija srpska zajednica ima pravo da se u Briselu žali zbog bilo koje odluke Kosova.

Govoreći o budućem nasljedniku specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, istakao je da su u trci trenutno tri imena.

"U trci su tri imena, bivši slovenački predsjednik, bivši norveški premijer i još jedno ime koje još nije potvrđeno. Dijalog između Kosova i Srbije ima mandat i forme", naveo je Haziri.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic