Bivši diplomata

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi izjavio je da članstvo Kosova u Savjetu Evrope još uvijek nije sigurno, zato što je to politički proces u kome se pojavljuju novi uslovi, a premijer Kosova Albin Kurti je napravo tragično pogrešne procjene i nije uspeo da izgradi dobru platformu za diplomatsko lobiranje sa ključnim vladama EU.

Komentarišući izjavu predsjednika Evropske inicijative za stabilnost Geralda Knausa da se nekoliko država članica Savjeta Evrope sprema da blokiraju glasanje za prijem Kosova u tu međunarodnu instituciju na Komitetu ministara, Selimi kaže da to za njega nije iznenađenje, podsjećajući da je prijem u SE politički proces koji nije zasnovan na zaslugama, već raznim uslovima.

“Nijedan proces za nas nije bio zasnovan na zaslugama. Morali smo da ispunimo 100 uslova za viznu liberalizaciju uključujući demarkaciju granice sa Crnom Gorom. U to vrijeme Kurti je organizovao izuzetno nasilne proteste sa mnogo povređenih ljudi protiv ispunjavanja ovih političkih uslova od strane EU za viznu liberalizaciju”, naveo je Selimi na platformi “X”.

On je dodao da se Kosovo i danas suočava “sa istom pjesmom", i za to okrivio Kurtija.

“Premijer nije uspio da izgradi dobru platformu za diplomatsko lobiranje u vezi sa ključnim vladama EU (pa čak ni osnovno razumijevanje sa Kvintom), tako da se suočava sa teškim uslovima - posebno za njega”, naveo je Selimi.

On je dodao da je Kurti imao šansu na početku rata u Ukrajini.

“Protraćio je priliku u prvim mesecima ukrajinskog rata kada bi mu mali potez na ZSO doneli Savjet Evrope i Partnerstvo za mir. Prokockao je još jedan diplomatski prozor poslije Banjske. Ponovo se vraćamo nazad. Napravljene su tragične pogrešne procjene”, kazao je on.

Objašnjavajući da vladajuća stranka kontroliše parlament, vladu i predsjedništvo, Selimi je kazao da greške koje su načinjene u odnosima sa državama Kvinte imaju svoju cijenu.

“Nadam se da će premijer napraviti pravi korak da postanemo članovi Savjeta Evrope, ali toliko godina je napadao da je izdajnik svako ko je predlagao teška rješanja, a sada je počele da se oglašava”, kazao je Selimi.

Izvor: Kosovo Online