Ignorisanje...

Predsjednik Evropske inicijative za stabilnost Gerald Knaus rekao je da se nekoliko država članica Savjeta Evrope spremaju da blokiraju glasanje za prijem Kosova u tu međunarodnu instituciju na Komitetu ministara, navodeći da su među njima i dvije zemlje saveznice Kosova - Francuska i Njemačka.

"Trenutno nekoliko država članica Savjeta Evrope, uključujući Njemačku i Francusku, spremaju se da blokiraju glasanje o pristupanju Kosova u maju, ignorišući snažnu preporuku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u aprilu", naveo je Knaus na društvenoj mreži "X".

Knaus podsjeća da su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz pozvali premijera Kosova Albina Kurtija da preduzme opipljive korake ka formiranju Zajednice srpskih opština kao uslov za članstvo u Savjetu Evrope.

Knaus kaže da tu odluku prati kampanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića uključujući i, kako navodi, Vučićev lični apel francuskom predsjedniku Makronu da ne dozvoli glasanje, kao i to što je Srbija opredjeljena da kupi 12 francuskih borbenih aviona "rafal".

"Na svoju 75. godišnjicu, Savjet Evrope je podjeljen oko fundamentalnog pitanja: da li su pravne ocjene i glasovi u PSSE bitni? Da li je članstvo po mjeri zasluga ili je samo političko", dodaje, između ostalog, Knaus.

Knaus ukazuje i da je premijer Albin Kurti izrazio svoju odlučnost da se zalaže za istopolne građanske zajednice u kontekstu pristupanja Savjetu Evrope.

Izvor: Kosovo Online