Elektronska aukcija

Konzorcijum "Orlati", koji čine kompanije kosovske dijaspore u Švicarskoj i Njemačkoj, pobedio je na tenderu za izgradnju solarne elektrane od 100 megavata u Kramoviku, kod Orahovca.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, premier Aljbin Kurti naveo je da su na tenderu učestvovale kompanije iz Francuske, Turske, Egipta i Švicarske i sa Kosova.

"Ovaj proces, započet 2022. godine, danas je uspješno završen", rekao je Kurti i ocijenio da Kosovo već uživa u rezultatima ovog posla, ne samo zaključenjem prve aukcije, već i učvršćivanjem statusa Kosova kao poželjne destinacije za energetske investicije.

Kako je dodao, to je zahvaljujući stabilnoj politici i sigurnom okruženju za poslovanje. 

"Elektroenergetski kapaciteti se poklapaju sa ekonomskim razvojem jedne zemlje. Svaki novi ugrađeni megavat predstavlja veći potencijal za proizvodnju i privredni rast, kao i poboljšanje društvenog blagostanja", rekao je Kurti.

Istakao je da Vlada Kosova teži i radi na stvaranju energetskog sektora koji je siguran, koji u centar stavlja građane, koji ide u korak sa svjetskim kretanjima, kao i da je solarna aukcija od 100 megavata upravo odraz tih ciljeva.

Kako navodi, uz 100 novih megavata u proizvodnji energije smanjuje se zavisnost od skupog uvoza struje, gdje će za realizaciju kapaciteta pobjednička kompanija uložiti preko 70 miliona eura.

Ministrica ekonomije Artane Rizvanoli rekao je da je Solarna aukcija od 100 megavata, koja je danas završena, prvi takav konkurentski proces, koji postavlja kamen temeljac novog energetskog sektora na Kosovu.

"Cilj nam je bio da imamo veliki projekat, kako bismo bili sigurni da će ekonomija obima garantovati najpovoljniju cijenu energije za naše građane", naglasila je ministrica i dodala da se insistiralo da se licitacija obavi na javnom zemljištu, na unapred određenoj određenoj lokaciji tako da se svima pruža jednaka prilika.