Oprečna mišljenja

Poslanica Samoopredjeljenja Fitore Pacolli ističe da obaveze iz dijaloga, uključujući i ZSO, nisu vezane za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, dok opozicija i analitičari smatraju da će Kosovo ugroziti evropski put ukoliko ne sprovede zahtjev međunarodne zajednice i preduzme konkretne korake ka formiranju ZSO, kao i da će zbog jednostranih odluka Vlade Kosova biti novih uslovljavanja.

Pacolli ocjenjuje da će uslovljavanje članstva Kosova u SE formiranjem ZSO naneti štetu dijalogu između Kosova i Srbije.

"Glavne zemlje EU, poput Francuske i Njemačke, pomogle su Kosovu i Srbiji da postignu sporazum. Ako se iz tog sporazuma izbace samo tačke koje su interesu Kosova, onda to znači da se nanosi šteta nečemu zajedničkom što je postignuto sa EU. Francuska i Njemačka bi dobro učinile da zaštite taj sporazum tako što bi odredile da strane sprovode klauzule. Dijalog nije vezan za Savjet Evrope", rekla je Pacolli za RTV.

Francuska, Njemačka, Italija samo su neke od zemalja u okviru EU koje traže konkretne korake ka uspostavljanju ZSO.

Međutim, pomoćnica u Evropskom parlamentu Federica Voelk rekla je da ZSO nije uslov za članstvo Kosova u Savjetu Evrope i da to ne ugrožava uvrštavanje Kosova na dnevni red.

"Ne, apsolutno nema rizika da Kosovo ne bude uvršteno na dnevni red Savjeta ministara. Uspješno su prošli prvi korak, sada ne mogu nazad, kasno je i bilo bi sramotno za institucije Savjeta Evrope. I ne, Zajednica nije uslov. Italija to zloupotrebljava da bi održala dobre odnose sa Srbijom, ali niko to nije postavio kao uslov i izvještaj je sasvim jasan da će posle članstva Kosovo morati da radi na tome, a ne prije", rekla je ona.

Opozicija kritikuje Vladu da odlukama koje nisu usaglašene sa međunarodnim faktorom ugrožava evropski put Kosova. Prema rečima zamjenika PDK Hisena Berishe, osim ZSO, Kosovo može imati i druge uslove zbog pristupa Vlade.

"Osim Zajednice, zbog ove Vlade će Kosovu biti nametnuti i drugi uslovi", rekao je Berisha.

Politički analitičar Artan Muhaxhiri ocjenjuje da je ZSO glavni stub nastavka dijaloga u Briselu. Prema njegovim riječima, to je i razlog što se vrši pritisak na Kosovo za njeno formiranje.

"Zajednica je najvažnija tačka za period nakon zaključivanja sporazuma između Kosova i Srbije, to je razlog za pritisak. Zbog toga postoji toliki pritisak. Ako ne bude koraka za uspostavljanje Zajednice, doći će do geopolitičke izolacije na putu integracija“, rekao je on.

Izvor: Kosovo online/TV 21