NEMOJTE RISIKIRATI

Ukoliko vam je ostalo hrane od obroka ili jednostavno pravite veće količine kako biste mogli i kasnije jesti, važno je da znate koliko dugo određena hrana može ostati u frižideru prije nego što se pokvari.

Bez obzira da li je riječ o ostacima iz restorana, gotove hrane ili domaćeg obroka, oni neće trajati zauvijek. Naime, generalno pravilo je da većina pripremljenih obroka ne može stajati duže od četiri dana. Međutim, to također ovisi o vrsti ostataka i načinu na koji ih spremate.

Naučnica Caitlin Clark ističe kako su ostaci hrane skloniji razvoju bakterija.

"To se događa kada se hrana predugo ostavi na kuhinjskom stolu, radnoj površini ili u vozilu za dostavu hrane na nesigurnoj temperaturi što omogućuje razmnožavanje bakterija dok je hrana još topla", navodi Clark.

Temperatura frižidera također je ključna za produžavanje roka trajanja ostataka hrane i to vrijedi za svu hranu. Ako vam je frižider pretopao, hrana će brže stariti i može se pokvariti prije preporučenog vremena. Ako ne mislite da ćete ostatke hrane pojesti u roku od četiri dana, iz klinike Mayo preporučuju da hranu odmah zamrznete.

Također, ne ostavljajte ostatke hrane na radnoj plohi gdje se lako mogu zaraziti klicama u zraku ili bakterijama na radnoj površini i na posuđu. Nakon što završite s jelom ili pripremom, ostavite te ostatke u frižider.

Ostaci hrane, kao što su kolači i tartovi, kineska hrana, variva, škampi, umaci, kuhano meso, pizza, pečena piletina, supe i riža mogu biti u frižideru od tri do četiri dana. Tjestenina s maslinovim uljem i sushi sa svježom ribom u frižideru mogu biti maksimalno dva dana. Zanimljivo je da tvrdo kuhano jaje može biti u frižideru i do sedam dana.

Koristite gornju policu svog frižidera za pohranjivanje ostataka, jer ta hrana ne bi trebala biti izložena patogenima koji mogu kapnuti iz sirovog mesa ili druge hrane, a to je općenito i najhladniji dio frižidera.

Većina ljudi vjerovatno misli da bismo intuitivno znali jesu li se ostaci pokvarili po mirisu ili izgledu. Međutim, iznenađujuće je to što je prepoznati loše ostatke može biti teže nego što mislite. Clark preporučuje da ostatke bacite nakon četiri dana ili nakon sekunde kada primijetite bilo koji od sljedećih znakova: sluzava tekstura, odvajanje sastojaka, promjene boja, rast plijesni ili svaka promjena mirisa.