NIJE NUŽNO IZ LJUBAVI

Psi su poznati po tome što su privrženi svojim vlasnicama, stoga je mnogima prirodno kada pas liže ljude po licu ili rukama jer to tumače kao znak ljubavi i sreće. No, to nije uvijek slučaj.

Veterinarka Wailani Sung ističe da je najjednostavniji naučni odgovor zapravo da je ljudska koža slana i da to psima prija. Međutim, postoje još neka objašnjenja.

U većini slučajeva, u redu je da pas liže osobu, sve dok je toj osobi to uredu. Međutim, ako je osoba alergična na pseću slinu, oslabljenog imuniteta ili jednostavno ne voli lizanje, pas je ne bi trebao lizati. Psi ne bi smjeli lizati otvorene rane osobe jer brojne bakterije poput klostridije, enterokoka i streptokoka, mogu živjeti u ustima psa.

Psi žele okus

Psi primaju senzorne informacije o predmetu koji ližu. Na primjer, psi ližu hranu kako bi osjetili okus i odlučili žele li ili ne žele zagristi navedeni predmet. Kada je riječ o ljudima, nekim psima može se svidjeti okus soli i vjerovatnije je da će lizati ljude dok plaču ili se znoje. Neki vas psi mogu lizati i kad vam je koža mokra, primjerice ako ste upravo izašli iz tuša.

Pokazuju svoju pokornu stranu

Štene ili drugi podređeni pas može lizati samouvjerenijeg ili asertivnijeg odraslog psa kao način da ga umiri. Taj se instinkt može prenijeti i na osobu zbog koje se ne osjećaju sigurno.

Žele bolje njuškanje

Vlaga iz pseće sline može reaktivirati neke hlapljive spojeve preostale u osušenim ostacima, poput osušene sline ili urina. Psi mogu lizati nečije ruke ako namirišu ostatke hrane na njima. Nakon što pas poliže talog, ostaci hlapljivih spojeva ponovno se oslobađaju u zrak i mogu psu pružiti dodatne mirise.

Pozdravljaju se


Neki psi mogu lizati jer se na taj način "pozdravljaju" kada im je ugodno i sretni su što vide osobu. Umjesto da bulje u svog vlasnika kako bi privukli pozornost, neki su naučili koristiti lizanje kao način da privuku pažnju određene osobe. Većini ljudi je teško ignorisati psa koji ih liže i imat će neku vrstu reakcije.