Stručnjaci za privredu i bezbjednost pozvali su kosovske zvaničnike da budu oprezni u svojim izjavama kada koriste izraze kao što su rat i sukob, jer izjave zvaničnika, u kojima se ističe da može doći do rata na Kosovu, zastrašujuće su za strane investitore i sve one koji žele da razvijaju svoj biznis na Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

Predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini zatražio je da zvaničnici zamjene izjave koje plaše investitore, izjavama da je Kosovo bezbjedno za investitore.

"Izraz rat je zastrašivanje građana, investitora i bezobrazan je izraz za sve one koji ga koriste. Ovaj termin će morati da bude uklonjen iz upotrebe svih kosovskih zvaničnika i zamjenjen terminom ekonomskog razvoja, da je Kosovo sigurno za ulaganje, da ima prosperiteta i u tom obliku ćemo podići povjerenje stranih investitora, ali istovremeno i sigurnost", rekao je Shahini.

Dodao je da je Kosovo najbezbjednije na cijelom Zapadnom Balkanu, s obzirom na to da su vojne snage Natoa koncentrisane na Kosovu.

"Kosovo je najzaštićenija zemlja od svih zemalja Zapadnog Balkana, od strane Natoa, Savjeta bezbjednosti i Rezolucije 1244, dakle ljudi koji koriste termin rat, sukob, oni su slabi ljudi. To ide u prilog Srbiji koja u Savjetu bezbjednosti uvijek govori da na Kosovu nema bezbjednosti za Srbe, a ni za druge građane. Ovi uslovi istovremeno pogađaju strane investitore da ne dođu na Kosovo jer tu može da bude rata i niko ne želi da ulaže u zemlju u kojoj bi, ukratko, moglo da dođe do rata", rekao je Shahini.

Ekspert za pitanja bezbjednosti Nuredin Ibishi rekao je da terminološki i suštinski upotreba termina rat izaziva reakcije i zabrinutost građana, međunarodnog faktora i stranih investitora.

Pozvao je kosovske zvaničnike da budu oprezni u izjavama koje koristi u javnom mnjenju.

"Kada se pomene rat, onda investitor vidi da je njegov posao u opasnosti ukoliko misli da ulaže na Kosovo u bilo kom obliku. Iz tog razloga, smatram da naše rukovodstvo treba da bude oprezno u pogledu definicija, ali da u isto vrijeme ne treba da pridajemo toliku važnost ili popularnost tome, jer to ima posljedice na brigu građana, ali istovremeno i na formu koja privlači pažnju potencijalnih investitora, naših partnera koji su izuzetno važni za strateške investicije na Kosovu", rekao je Ibishi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online