U interesu obe strane

Eugen Cakolli iz Kosovskog demokratskog instituta očekuje da Vlada Kosova, na osnovu do sada ustanovljene prakse, odbije zahtjev da se glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji zakazanim za 17. decembar omogući na Kosovu.

Cakolli ukazuje da zahtjev da se organizuju izbori i na Kosovu nije poslat direktno kosovskim institucijama već preko misije OSCE.

"Nije poznata praksa da se izbori jedne zemlje organizuju na teritoriji druge, osim ukoliko ne postoji sporazum, dogovor o priznanju međusobne jurisdikcije, nadležnosti u toj zemlji i što bi značilo da je to glasanje van zemlje koje Srbija već primjenjuje. Zato mislim da je u interesu obe strane da se ne insistira na održavanju srpskih izbora, posebno u ovakvim okolnostima. Pogotovo ne bez potencijalnog dogovora između strana ili diskusije između strana kako žele da se razriješi ovo pitanje. U interesu je srpskih građana na Kosovu da učestvuju u srpskim izborima i to se može lako obezbjediti kroz dogovor dvije strane koji bi predvideo održavanje izbora i jednih i drugih na njihovim teritorijama. Što bi implicitno značilo da obe strane priznaju nadležnosti one druge", navodi Cakolli.

Dodaje da Kosovo i Srbija treba da "iskoriste trenutak u dijalogu, započenu pregovore i postignu dogovor o organizovanju i srpskih i kosovskih izbora".

"Očekujem da kada je riječ o izborima koji treba da se održe 17. decembra, neće uopšte biti glasanja na Kosovu. Srbi sa Kosova će ići u Srbiju i glasati na biralištima, što je već praksa koja je ustanovljena još prije nekoliko godina. Sumnjam da će biti političke volje srpskih vlasti da se na Kosovu organizuje glasanje po principu 'glasanja van zemlje'. I imajući u vidu da kancelarija oficira za vezu Srbije na Kosovu ne ispunjava kriterijume da bude biračko mjesto. Jer je broj građana koji bi mogli da glasaju veoma veliki i podrazumevalo bi da stotine, hiljada građana Srbije dolaze na Kosovo da glasaju što ne bi bilo praktično rješenje. Zato mislim da je u interesu obe strane da započnu razgovore o ovom pitanju i nađu rješenje za predstojeće izbore, bez obzira kada će biti održani", kaže Cakolli.

Na pitanje da li očekuje pritisak međunarodne zajednice, prije svega zemalja Kvinte na kosovske vlasti da omoguće glasanje Srba na Kosovu, Cakolli kaže očekuje da kao i u ranijim slučajevima kada su "organizovani srpski izbori bude poziva od međunarodnog faktora obema stranama da pronađu rješenje".

"Ne mislim da će to doći u formi pritiska kao što je bio slučaj ranije, zbog aktuelne situacije u vezi sa dijalogom. Samo raspisivanje izbora u Srbiji poslalo je signal svim stranama da nema volje da se implementiraju već postignuti dogovori. Zato vjerujem da će čak i pozicija međunarodne zajednice biti 'mekša' i da neće insistirati da izbori budu održani kao što je bio slučaj sa referendumom i izborima koji su organizovani u Srbiji posljednjih nekoliko godina", smatra Cakolli.

Izvor: Kosovo Online