Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica PDK Vlora Çitaku kaže da je glavna lekcija koju premijer Albin Kurti treba da nauči iz predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji - da se ne miješa tamo gdje mu nije mjesto.

Çitaku je na Facebooku navela da je Kurti dobio mandat kao premijer Kosova, a ne kao vladar Albanaca.

“Sada Albine, hajde da pričamo o inflaciji, nepristupačnim troškovima života na Kosovu, poskupljenju energije, nedostatku razvojnih projekata, ozbiljnoj korupciji na najvišim nivoima vlasti (prema izvještaju State departmenta), vladinoj intervenciji u sistem pravosuđa, suzbijanje medijskih sloboda (izvještaj Freedom House-a), pridruživanje izvršnim vlastima, sankcije EU”, navela je Çitaku.

Poručila je Kurtiju da je izabran da upravlja Kosovom, a ne da dijeli Albance svuda.

Politički analitičar u Sjevernoj Makedoniji Xhelal Neziri rekao je za Kohu da je Kurti popularan političar, ali kada su u pitanju izbori, "birači razmišljaju malo drugačije".

"Kurtijeva intervencija nije imala pravi efekat. Drugo je pitanje što i Makedonija ima multietnički sastav, drugačiji politički sistem od Kosova. Živimo u dvije zemlje koje su možda iste, ali nisu povezane istim sistemima. Ove intervencije su mogle imati suprotan efekat. Kurtijev angažman nije dao očekivani rezultat. I to je popularno, ali kada je glasanje u pitanju, birači razmišljaju malo drugačije. Oni ne vode računa o kultu političara, ali donose odluke kada uzmu u obzir i okolnosti”, naveo je Neziri.

On je dodao da je ovo slab izborni rezultat za albanske stranke u Sjevernoj Makedoniji, ali je istakao da je to prvi put da su "Albanci izašli u tako malom broju na izborima".

Izvor: Kosovo Online