Član Predsjedništva LDK

Član Predsjedništva Demokratske stranke Kosova Muhamet Hamiti kazao je da funkcioneri Samoopredjeljenja pokušavaju da ubede građane Kosova da je nacrt Zajednice u skladu sa Ustavom ističući da ta propaganda Samoopredjeljenja nije dovoljna.

"Vlada nije konsultovala opoziciju, nije ih ni obavjestila o nacrtu Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, dok je šira javnost i dalje ostavljena u potpunom informativnom limbu i očekuje da će neko vjerovati da je prihvatio 'napredniji' plan za Zajednicu kome su se Albin Kurti i njegovi nasilno protivili u ne tako davnoj prošlosti, kada su bili u opoziciji. Čak ni propaganda da je nacrt u skladu sa Ustavom nije dovoljna", kazao je Hamiti.

Kako dodaje, sam Kurti je rekao da je nacrt statuta napisan više po slovu Ustava, nego u njegovom duhu.

"Nacrt je otkriven u 'grubim linijama', kako je ministar pravde javno rekao. Zašto ne u finim linijama? Jer tu se krije đavo, kako poslovica kaže: đavo je u detaljima", napisao je Hamiti na svom Facebook profilu.

On je ocjenio da bi tek nakon objavljivanja nacrta nadležni trebalo da pokušaju da ubede građane da je taj dokument u skladu sa najvišim pravnim aktom.

"Kome i zašto treba pozivanje u Rezoluciji UN 1244 na preambulu Statuta? Čuvanjem u tajnosti nacrt Asocijacije koja bi potencijalno mogla da promeni ustavni karakter (unitarni karakter) Kosova, stvarajući novu vlast za Srbe, nema načina da nas ubedi u njegovu vrednost, a još manje da je u skladu sa našim Ustavom. Nakon objavljivanja dokumenta, neka pokušaju da nas ubede u svoj stav. Bez toga, ne", naveo je Hamiti.

Izvor: Kosovo Online