Kurtijeva posjeta Njemačkoj

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je tekst o posjeti premijera Albina Kurtija Berlinu i razvoju događaja u vezi sa članstvom Kosova u Savjetu Evrope, prenosi Reporteri. List navodi da je u Berlinu predloženo da nacrt ZSO ocjenjuju advokati u Strazburu.

Kako navode, podrška Komitetu ministara zemalja članica Savjeta Evrope nije tako jasna kao u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope gdje je preporučeno prihvatanje. Kurti je, kako navodi list, rekao da ZSO mogu da osnuju sami Srbi jer Vlada to ne može da nametne i da bi to predstavljalo kršenje principa Savjeta Evrope i Ustava Kosova. EU je predložila nacrt statuta za ZSO, ali list napominje da je predložila i Kvinta.

"Da bi se ispunio Kvintin zahtjev, u Berlinu je bilo razgovora i o tome da li bi sada prijedlog za srpsku asocijaciju opština mogao da bude podnet na razmatranje ustavnim pravnicima Savjeta Evrope", smatraju političari SPD u Berlinu.

Kvinta je zatražila da se nacrt statuta ZSO uputi na ocjenu Ustavnom sudu kao korak Kurtijeve vlade za osnivanje ZSO koji bi ubedio zemlje članice da daju svoj glas u korist Kosova za članstvo u Savjetu Evrope. Isti zahtjev je uputio i predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri