Nije određeno

Šefica Poslaničke grupe Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila kaže da nije dogovoreno da nacrt statuta ZSO koji je predložila međunarodna zajednica, bide upućen Ustavnom sudu prije glasanje u Savjetu ministara za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, piše Koha.

Kusari-Lila je rekla da bi bilo dobro da međunarodni faktori, koji ističu da nacrt treba da se uputi Ustavnom sudu prije glasanja u Savjetu ministara, insistiraju da se glasanje za članstvo Kosova u Savjetu Evrope održi što prije.

"I sama Dora Bakoyannis je rekla da će se to sprovesti nakon članstva, što je potvrđeno u pismu trojice šefova država kao proces koji povezuje sprovođenje svih postignutih sporazuma ili u ovom slučaju Briselski i Ohridski. Stoga, nacrt statuta ZSO ne bi trebalo da bude preduslov ili dalje uslovljavanje. Kosovo je do sada pokazalo volju, ozbiljnost i preciznost u primeni sporazuma, ali i u očuvanju demokratskih vrijednosti i očuvanju mira i bezbjednosti. Nije određeno da će se to desiti prije sastanka, određeno je da će Kosovo nastaviti sa daljom primjenom sporazuma nakon članstva u Savjetu Evrope“, rekla je ona.

Kusari-Lila je rekla da je Kosovo spremno da primjeni sve postignute sporazume, ali sporazumi moraju biti primjenjivi i obavezujući za obe strane.

Dodala je da se ne može smatrati da samo formiranje ZSO može biti mehanizam za integraciju srpske zajednice u institucije Kosova. Ona kaže da je članstvo Kosova u Savjetu Evrope jedina i glavna garancija za sprovođenje prava svih bez razlike.

„Najvažnija stvar za Kosovo u ovom procesu, ali i za cijelu zajednicu, uključujući i manjine, jeste članstvo u Savjetu Evrope, jedina i glavna garancija za ostvarivanje prava svih bez razlike, posebno marginalizovanih grupa“, rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore