Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri ocjenio je da SAD i EU više ne vjeruju u deklarativna obećanja lidera Kosova i Srbije, već očekuju konkretne korake ka implementaciji sporazuma i istakao da Kosovo treba da nađe hrabrosti da nastavi dalje u sprovođenju obaveza iz dijaloga.

On je za ABC news istakao da je najveći problem opozicije na Kosovu što Albin Kurti drži u tajnosti nacrt statuta ZSO koji je predložila "velika petorka".

"Očigledno, američka pozicija je dosljedna u podršci procesu dijaloga. U svijetlu nacrta statuta, ono što je u parlamentarnoj debati došlo od Kurtija, koji i dalje drži dokument sakrivenim, ali ga ne dijeli čak ni sa opozicionim liderima, jasno pokazuje da on nastavlja u svom maniru da zadržava proces pod velom tajne. Američki ambasador je potvrdio da vlada treba da bude kooperativna i pragmatična u postizanju usaglašenosti sa nacrtom statuta Zajednice", rekao je Haziri.

Haziri je dalje naveo da Kurti drži opoziciju u velikoj neizvesnosti kada je u pitanju nacrt ZSO, jer iznosi različita mišljenja.

"Premijer Kosova nekad kaže da je sve prihvaćeno, ali nije potpisano, nekad kaže da je prihvaćeno i moramo da idemo napred, on je taj koji stvara političku maglu", smatra Haziri.

Prema njegovim riječima EU i SAD više ne veruju liderima obe strane, već žele preduzimanje konkretnih korake za sprovođenje sporazuma.

"Kosovo ne može da ima veći format od onog prošlog puta u Briselu. Sada evropska velika trojka ne vjeruje stranama za deklarativne obaveze. Očekuju opipljive rezultate i implementacija sporazuma na prvom mjestu. Sutra u Parizu, na marginama samita, Kosovo mora da krene sa konkretnim, opipljivim akcijama. Ako nema opipljivih rezultata, praktično smo izgubili zamah slučaja Banjska na Kosovu, jer nismo uspjeli da bar suspendujemo kaznene mjere koje su na snazi za Kosovo“, rekao je Haziri.

On je apelovao da Kosovo ne treba da gubi vrijeme, već da nađe hrabrosti da nastavi dalje u sprovođenju obaveza iz dijaloga.

"Simbolično da vam dokažem, juče je bilo kasno, danas kasnimo, sutra ćemo izavati još kašnjenja. Očekivanja su velika i imaju za cilj da se sustigne poslednji voz u projekciji koju zajedno imaju EU i SAD u odnosu na Balkan, posebno Kosovo i Srbiju", zaključio je Haziri.

Izvor: Kosovo online/abc news