Uvjeren sam!

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri uvjeren je da će premijer Albin Kurti uputiti Ustavnom sudu nacrt statuta Zajednice srpskih opština kao uslov za članstvo u Savjetu Evrope. Dodao je i da se rok za završetak dijaloga mora definisati, a kada je riječ o neuspjelom referendumu na sjeveru, ističe da je to pokazatelj lojalnosti srpskih građana zvaničnom Beogradu.

Haziri je za Kosova press rekao da će Kurti nacrt statuta ZSO poslati Ustavnom sudu pre majskog sastanka Komiteta ministara spoljnih poslova Savjeta Evrope.

Prema njegovim riječima, slanje nacrta, koji su EU i SAD predložili, Ustavnom sudu u zamjenu za članstvo u Savjetu Evrope, najniža je pozicija koju je Kosovo moglo da postigne, jer su postojale i druge mogućnosti, poput ubrzanja puta ka članstvu u Nato.

Sa druge strane, kaže da će, ako Kurti ne pristane da pošalje nacrt Ustavnom sudu, Kosovo izgubiti priliku za članstvo u Savjetu Evrope.

Navodi i da su međunarodni partneri Kosova izgubili su povjerenje u Albina Kurtija, pa žele opipljive akcije za uspostavljanje ZSO.

Haziri takođe izražava zabrinutost da li Ustavni sud može da "očisti" nacrt statuta ZSO od elemenata koji su, po njegovom mišljenju, neustavni.

Ustavni sud, dodao je, ne može da promjeni strukturu nacrta statuta, ali može da promjeni terminologiju i da insistira na usklađivanju sa duhom Ustava.

On je optužio Kurtija da je u Briselski dijalog uključio uredbu CBK koja zabranjuje upotrebu dinara, a da je to pitanje moglo da se riješi unutar Kosova u partnerstvu sa međunarodnim saveznicima.

Govoreći o neuspjelom referendumu na sjeveru Kosova, Haziri je istakao da je bojkot Srba zabrinjavajući i zatražio od vlade plan za integraciju srpske zajednice na sjeveru, naglašavajući potrebu da se uklone kaznene mjere protiv Kosova.

Prema njegovim riječima, "nesmenjivanje" gradonačelnika na sjeveru pokazuje lojalnost srpskih građana Kosova zvaničnom Beogradu.

Govoreći o dijalogu i mogućnostima da bivši slovenački predsjednik Borut Pahor postane specijalni predstavnik EU za dijalog, potpredsjednik LDK kaže da je u pitanju prijatelj Kosova koji može da sačini dobre prijedloge i plan za dijalog.

Haziri ističe da mora da se sačuva dnevni red i format dijaloga, dok smatra da je neophodno definisati rok za njegov završetak.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press