Specijalni sud

Bivši predsjednik opštine Mališevo i jedan od vođa nekadašnje OVK Isni Kilaj, juče se prvi put pojavio pred Specijalizovanim veijćima u Hagu, prenosi Telegrafi.

Sudija Specijalnog suda rekao je da protiv Isnija Kilaja postoji osnovana sumnja za krivična djela "ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti" i "povreda tajnosti postupka".

"Današnja sjednica nije sjednica suda, jer optužnicu još nije podneo Specijalizovani tužilac. Danas moram da se pobrinem da osumnjičeni bude obavješten o hapšenju i razlozima zbog kojih je zadržan u pritvoru. Ovdje je uključeno i njegovo pravo da dobije advokata”, rekao je sudija.

On je pitao Kilaja da li je dobio nalog za hapšenje i da li je upoznat sa razlozima za lišavanje slobode, na šta je on odgovorio potvrdno. Kilaja će ubuduće zastupati advokat Jam Edwards.

Tužilac Mat Holling ukazao je da su tokom pretresa u Kilajevoj kući pronađeni materijali u vezi sa krivičnim djelom "povreda tajnosti postupka".

"Posjedovanje ovakvih informacija narušava tajnost postupka, mislimo da će se taj materijal koristiti za opstrukciju sudskih postupaka", rekao je Holling.

Holling je zatražio da Kilaj bude zadržan u pritvoru kako ne bi došlo do ometanja ili zastrašivanja svjedoka.

"Da takva mogućnost postoji, potvrđuje i proglašenje Gucatija i Haradinaja krivim“, dodao je tužilac.

Izvor: Kosovo online/ Telegrafi