Isni Kilaj

Po nalogu Specijalnog sud jutros je uhapšen bivši predsjednik opštine Mališevo Isni Kilaj. Kancelarija specijalizovanog tužilaštva nije komentarisala ovo hapšenje, ali navode da se na Kosovu sprovode tekuće akcije u istražnom procesu koji se fokusira na krivična djela protiv sprovođenja pravde.

„Djelovanje Sepcijalnog tužilaštva odobrilo je Specijalizovano vijeće, a podržale su ga Policija Kosova i Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX)“, kaže se u kratkom odgovoru iz Specijalizovanog vijeća.

U saopštenju Opštine Mališevo, navodi se da je velikom zabrinutošću primljena informaciju o hapšenju bivšeg predsjednika ove lokalne samouprave, takođe se ističe da je EULEX policija upala u Kilajevu kuću i izazvala paniku i zabrinutost svih građana.

„Mi kao opština duboko smo uvjereni da je rat Oslobodilačke vojske Kosova bio čist rat i prije svega oslobodilački rat, to je bio rat naroda Kosova, najčistiji rat koji je ikada dogodio u istoriji čovječanstva“, kazao je gradonačelnik Mališeva Ekrem Kastrati.

Kastrati je zatražio od Specijalnog suda da "zaustavi ovakav način progona oslobodilaca i istovremeno traži da se ovaj sud i drugi nadležni sudovi pozabave gonjenjem, hapšenjem i kažnjavanjem izvršilaca ubistva civila u opštini Mališevo od 1998 do1999 od strane vojske i državne policije Srbije".

U opštini Mališevo, prema Kastratijevim riječima, ubijeno je blizu 400 nevinih civila, koji su kako ističe ubijeni na najokrutniji mogući način, a da do danas niko nije kažnjen niti je vođen sudski proces za  ta ubistva, niti za dva velika masakra, u Burimu i Golubovcima.

„Još jednom izražavamo zabrinutost zbog ovih kontinuiranih akcija Specijalnog suda i policije Eulexa, zbog progona boraca za slobodu i zahtjevamo hitan prekid ovih besmislenih hapšenja. Isni Kilaj, i svi nosioci oslobodilačkog rata, su nevini i sve ove radnje sudova smatramo političkim akcijama, koje imaju za cilj kaljanje oslobodilačkog rata“, navodi se u saopštenju.