Dopisnik Kohe iz Brisela

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj istakao je da nema naznaka da će Evropska unija ukinuti mjere koje je uvela protiv Kosova, kao ni da će iste uvesti Srbiji, prenosi taj medij.

Palokaj je naveo da EU insistira da su mjere koje su uvedene Kosovu bile specifične.

"Nema naznaka, posebno od Evropske komisije i Službe za spoljne poslove, da se mjere mogu ukloniti, jer insistiraju da su bile konkretne, sa izričitim razlozima i da su imale veze sa mjerama za deeskalaciju na sjeveru, kao i održavanje lokalnih izbora", rekao je Palokaj.

Prema njegovim riječima, predlog za ukidanje mjera protiv Kosova trebalo bi da daju visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Evropske unije Josep Borrell i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

"Ocjenu da li je Kosovo preduzelo odgovarajuće mjere ili nije daju Borrell i Lajčak, a nisu dali nikakvu inicijativu zemljama članicama da uklone mjere", dodaje Palokaj.

Naglašava je da je dobro što su Njemačka, Francuska i Italija uključene u proces dijaloga, preko savjetnika lidera i samih lidera.

Ističe da su to države koje imaju moć da nametnu stranama političku težinu.

Smatra da, ako te zemlje žele da poguraju dijalog, onda moraju da održe angažman u procesu.

Palokaj ne vjeruje da će biti sankcija prema Srbiji ni nakon okončanja istrage o događajima u Banjskoj.

"Nisam siguran da postoji volja da se razjasni uloga Srbije u napadu na Banjsku, jer bi tada morale biti preduzete veoma oštre mjere protiv Srbije, mnogo oštrije od mjera koje su preduzete protiv Kosova", rekao je Palokaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore