Uspjeh zavisi od članica EU

Bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor ima veliko iskustvo, i u Evropskoj uniji i u regionu, ali uspjeh specijalnog izaslanika za dijalog zavisi, prije svega, od podrške zemalja članica EU, posebno Njemačke i Francuske, kaže dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj.

"Pahor ima veliko iskustvo i u EU i u regionu. Lično dobro poznaje političare iz regiona i one iz EU. Nema sumnje da je njegov profil veći od Lajčakovog. Ali, njegova moć, ako on bude imenovan na tu funkciju, neće zavisiti od njegovog profila, već od podrške koju će imati od strane zemalja članica, posebno Njemačke i Francuske", rekao je Palokaj za KTV, komentarišući mogućnost da Pahor dođe na Lajčakovu poziciju.

Prema njegovim riječima, od kada je Lajčak imenovan za specijalnog izaslanika nije napredovao, već upravo suprotno.

Dodaje da će biti važno i ko će biti na mjestu šefa Spoljne politike EU.

Palokaj navodi i da će, ako se dijalog ovako nastavi, biti nevažno ko će biti u ulozi posrednika.

"Moramo da sačekamo stav država članica. Do sada možemo da kažemo da, s obzirom na prvobitna očekivanja, cilj koji je postavljen pred Lajčaka kada je postavljen na ovu funkciju, nije postignut", rekao je Palokaj.

Zato ne vjeruje da, bez obzira ko je na toj poziciji, ima rješenja bez podrške institucija Evropske unije.

"Kosovska strana nije kritikovala Lajčaka zbog zemlje iz koje dolazi. Ali, kritičke izjave na njegov račun da više nije nepristrasan posrednik, došle su kao rezultat njegovog djelovanja u procesu dijaloga. Bilo je više razumijevanja za stav Srbije da ne treba da prizna Kosovo. To je dovelo do toga da se ne zna da li postoji sporazum, da li je obavezujući i da li ga strane poštuju", smatra Palokaj.

Dodao je i da ne vidi spremnost EU da stane iza onoga što kaže da je postigla, poput Ohridskog sporazuma.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore