Specifični zahtjevi

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj smatra da Evropska unija neće ukinuti kaznene mjere uvedene protiv Kosova dok se ne raspišu izbori za gradonačelnike u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Palokaj kaže da Kosovo ne treba da se zavarava podrškom Evropskog parlamenta jer, prema njegovim riječima, u Briselu postoji jaka manjina koja radije pomaže Srbiji.

"Ne treba da nas zavara podrška Evropskog parlamenta, iako je veoma važna. Evropski parlament je jedina institucija EU koja odlučuje demokratskim principom većine i uvijek postoji ta većina za nezavisnost Kosova, protiv krađe glasova u Srbiji, koja kritikuje stav Evropske komisije da ne izgleda izbalansirano između Kosova i Srbije, to je stav većine i takve stavove čujemo od većine zemalja članica. Ali, u Briselu postoji veoma jaka manjina koja više voli da pomaže Srbiji i te strukture su uglavnom u Evropskoj komisiji i Službi EU za spoljne poslove. Te strukture su rekle da je Srbija konstruktivna, a Kosovo nije, i dale su neke primjere", kazao je Palokaj.

U tim okolnostima, kako dodaje, ne očekuje da će mjere protiv Kosova uskoro biti ukinute.

Kaže da su mjere protiv Kosova uspostavljene sa specifičnim zahtjevima u vezi sa zategnutošću situacije u maju na sjeveru Kosova.

"Po mom mišljenju, dok se ne raspišu izbori za gradonačelnike u četiri opštine na sjeveru, neće biti realne mogućnosti ukidanja mjera prema Kosovu", rekao je.

Palokaj smatra da je nesprovođenje sporazuma iz Brisela, postignutog 27. februara prošle godine, odgovornost neuspjeha EU da nametne potpisivanje sporazuma u ​​vrijeme kada je on postignut.

"Ono što se manje-više razumije iz razgovora sa zvaničnicima Evropske unije i sa diplomatama zemalja članica jeste da postoji totalna stagnacija u implementaciji, postoji nezainteresovanost strana da ga sprovedu, postoji odbijanje srpske strane da potpiše sporazume, i stvara se utisak da sada postoji odbijanje kosovske strane da sprovede obavezu osnivanja Zajednice. Da je dijalog u ćorsokaku svjedoči činjenica da je prošlo godinu dana od postizanja sporazuma, a nijedna tačka nije sprovedena", kazao je.

Naveo je da je činjenica da specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak sada završava četvorogodišnji mandat, a da nije napravljen pomak.

"Da ne govorimo o krizi, a sada se ulažu posljednji napori da se dijalog oživi, što se može desiti samo primjenom sporazuma od strane Srbije. Ne vidim nadu da Evropska unija može da nametne implementaciju, bez sprovođenja sporazum je beskoristan. To mogu da nametnu zemlje koje imaju uticaj, kao što su Njemačka, Francuska, SAD, Italija i neke druge zemlje. Ako se ne angažuju, onda Lajčak, Borrell i ostali ne mogu ništa da urade", rekao je Palokaj.