Dijalog

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti pozvani su u Brisel 26. i 27. oktobra.

Njihov dolazak krajem ove sedmice najavio je portparol Evropske unije (EU) Peter Stano koji nije mogao da potvrdi da li će doći do zajedničkog susreta lidera.

Podvukao je da je poziv liderima upućen kako bi oni prvo obavili razgovore sa evropskom stranom "u znak podrške dijalogu" i pomaku u primeni dogovora o putu ka normalizaciji odnosa.

Kako iz diplomatskih izvora saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) predsednik Srbije i premijer Kosova odvojeno će se sastati s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) predsednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i premijerkom Italije Đorđom Meloni (Giorgia). Susretima bi trebao da prisustvuje i šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell).

Izaslanici ovih evropskih lidera bili su deo delegacije takozvane "Velike petorke" zajedno sa predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom (Gabrielom Escobarom) koja je 21. oktobra bila u Beogradu i Prištini.

Stano je takođe potvrdio da je takozvana "velika petorka", prilikom posete 21. oktobra u Prištini i Beogradu, izašla sa novim predlogom o statutu Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Razgovori tokom vikenda bili su fokusirani na to kako unaprediti implementaciju Ohridskog sporazuma. Nema namere da se on zameni. Razgovarano je o različitim predlozima i idejama – neki od njih u pisanoj formi – i ove diskusije će se nastaviti. Ovo takođe, uključuje moderan evropski predlog (statuta) Zajednice opština sa srpskom većinom", potvrdio je Stano.

On je poručio da Evropska unija (EU) očekuje "brzo delovanje strana", koje će pokazati da su posvećene nastavku procesa normalizacije – ispunjavanjem svojih obaveza iz dijaloga iz Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i svih prethodnih sporazuma bez preduslova ili odlaganja.

Dolazak lidera Kosova i Srbije u Brisel sledi nakon posete delegacije takozvane "velike petorke" Prištini i Beogradu pre nekoliko dana.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar (Gabriel Escobar) te glavni savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije (Emmanuel Bonne, Jens Plotner i Alessandro Cattaneo) sastali su se sa Kurtijem u Prištini i Vučićem u Beogradu 21. oktobra.

Kako je Radio Slobodna Evropa (RSE) je već objavio, Srbija i Kosovo imaju samo par dana da se izjasne o novim zahtevima koje je iznela delegacija tokom ove posete.

Susreti predsednika Srbije i premijera Kosova u Briselu će biti održani na marginama samita EU, gde će se takođe posvetiti pažnja odnosima Prištine i Beograda.

Šefovi država i vlada EU će na kraju samita, koji će biti održan 26. i 27. oktobra, izraziti duboku zabrinutost bezbednosnom situacijom na severu Kosova i pozvaće Srbiju da u potpunosti sarađuje u istrazi, te obezbedi da se odgovorni za napad u Banjskoj izvedu pred lice pravde.

Oni će takođe pozvati Srbiju i Kosovo da bez odlaganja ili preduslova sprovedu sve dogovore iz dijaloga, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom".