Promjena formata dijaloga

Dolazak izaslanika EU i SAD, kao i savjetnika za bezbjednost lidera Francuske, Njemačke i Italije u subotu u Prištinu i Beograd, poznavaoci političkih pitanja na Kosovu tvrde da ima veze i sa promjenom formata dijaloga, ali ističu i da EU treba da preduzme jasne akcije protiv Srbije.

Analitičarka Arta Tahiri rekla je za Radio Kosovo da je razlog njihovog dolaska vezan za način na koji će se promjeniti format dijaloga.

"Hronološki, ako pogledamo dešavanja, ne samo na Kosovu, već u svakoj zemlji u svijetu, kada dijalog formata koji je do sada sproveden nije dao uspjeha, uvijek je postojala još jedna faza kada je format 'uzmi ili ostavi', što se koristi kao izraz za dvije zemlje, tako da je onda sporazum koji se servira na sto definitivno primjenljiv na obje strane. Ako se nastavi ovakav pregovarački duh, gde se traže ustupci od strane Kosova, ali i drugačiji pristup od Srbije, onda će to ići u beskonačnost i neće donijeti konkretne rezultate. Zato mislim da se sa nedavno stvorenom situacijom i pristupom lidera Srbije prema Kosovu moraju staviti tačke na 'i' da bi se shvatilo kakav će biti konačan format ako žele konačano rješenje između dvije susjedne države kao što su Kosovo i Srbija“, rekla je ona.

Univerzitetski profesor Dorajet Imeri istako je u izjavi za Radio Kosovo da emisari nemaju šta da traže na Kosovu, sve dok ne pokažu jasne akcije protiv Srbije.

"Srbija je dokazala da je direktno umješana u akt, koji je imao za cilj da uništi politički sistem Kosova. Dakle, akt agresije i da Srbija stoji iza terorističkih grupa, znači umješana je, Srbija je teroristička grupa. A, ako Evropska unija pređe preko ovoga kao da se ništa nije desilo, čvrsto vjerujem da oni jednostavno nisu zainteresovani za sporazum, već su zainteresovani za upravljanje krizama. Tragedija je što oni izuzetno štete poziciji Kosova u međunarodnoj areni", rekao je on.

Portparol Evropske unije Peter Stano je rekao da Miroslav Lajčak, Gabriel Escobar i savjetnici za bezbjednost predsjednika Francuske, kancelara Njemačke i premijerke Italije, Emanuel Bon, Jens Pletner i Francesko Talo, idu na razgovore s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem "s jasnim očekivanjima da će obe strane nastaviti proces normalizacije odnosa i sprovesti svoje obaveze neodložno i bez uslova”.

Srpske vlasti ujedno treba da učine sve da se potpuno rasvjetle pozadina, počinioci i organizatori nasilja u Banjskoj 24. septembra, istakao je Stano.