Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama rekao je, nakon sastanka sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, da na Samitu Berlinskog procesa u Tirani neće biti riječi o dešavanjima u Banjskoj, prenosi Reporteri.

„Berlinski proces je proces koji se odnosi na kontinuiranu promociju svih zemalja regiona ka četiri slobode EU, slobodi kretanja, robe, kapitala i usluga. I tipično, ovaj proces i samiti ovog procesa nisu mjesto za rješavanje bilateralnih pitanja, ali će u programu samita koji je dugo pripreman u skladu sa njemačkom kancelarijom, radni ručak lidera biti posvećen susedskim odnosima u regionu“, rekao je Rama.

On je rekao da je prostor za otvorenu diskusiju među prisutnima programiran, ali da to nije samit koji se obavezuje na pronalaženje rješenja za probleme u vezi sa pitanjem Banjske, već su to problemi koji se rješavaju i moraju se rješavati pod okriljem EU.

Prema Raminim riječima, Von der Leyen će na samitu Berlinskog procesa predstaviti novi plan koji bi pomogao Zapadnom Balkanu da se integriše u EU.

„Razgovarali smo i o tome šta je, po mom mišljenju, najvažnija inovacija samita Berlinskog procesa. Ona je došla u Tiranu kako bi predstavila novi plan koji će u velikoj meri pomoći Zapadnom Balkanu i našoj zemlji da brže napreduju ka EU“, rekao je Rama.

Izvor: Kosovo online/Top channel/Reporteri