Govor u parlamentu

Publicista Veton Suroi rekao je da je govor premijera Albanije Edija Rame u parlamentu, u kojem je kritikovao ponašanje i politiku kosovskih vlasti prema nizu pitanja, uključujući i proces normalizacije sa Srbijom "sraman i pun krivice".

"Od šest zemalja Zapadnog Balkana, Albanija se najviše istakla u izazovima identiteta državnosti. Premijer Rama je u svom 90-minutnom govoru krivice i srama poručio Kosovu šta da radi u pregovorima sa Srbijom, šta da radi sa Haškim sudom, OVK i njenim političarima. Ovaj govor je ujedinio Albaniju sa drugima. Beskorisno za Berlinski proces", napisao je on.

Rama je tokom jučerašnjeg dana govorio u Parlamentu Albanije gdje je rekao da "samooslabljena diplomatska pozicija Kosova u očima EU i SAD i viktimizacija Srbije zahvaljujući velikodušno dobijenim poklonima na osnovu grešaka zvanične Prištine", otežava rješavanje situacije nakon tenzija na sjeveru. On je pozvao institucije na Kosovu da razmisle o zahtjevima Brisela i Vašingtona.

Rama je naveo i da "puno formiranje međunarodnog subjektiviteta Kosova polazi od dijaloga, normalizacije odnosa i konačnog mira sa Srbijom, rame uz rame sa strateškim saveznicima, Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom i nikako drugim putem“.

Objasnio je da se "zaokruživanje međunarodnog subjektiviteta Kosova ne postiže političkim bajkama".

"Iluzije se mogu prodati biračima za naredne izbore političkom bajkom o tome kako je Kosovo oslobođeno od Hashima ili kako se Kosovo u rovovima brani od Srbije...ovim se nikako ne postiže zaokruživanje međunarodnog subjektiviteta Kosova, naprotiv, odlaže se na neodređeno vrijeme“, rekao je Rama.

Samit Berlinskog procesa biće održan u Tirani 16. oktobra. Vlada Kosova je potvrdila učešće.