Dijalog u drugom planu

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je da postoji rizik da se poslije napada Srbije u Banjskoj sukob proširi i izbije novi rat na Balkanu, prenosi Deutche Welle na albanskom.

"Oružani sukob u selu Banjska 24. septembra je teroristički napad i akt agresije Srbije na Republiku Kosovo. Opasnost je uvijek tu, ali morate razumjeti zašto. Ne zato što se mi branimo, već zato što Srbija napada", rekao je Konjufca u intervjuu za taj medij.

Ocijenio je da je poslije incidenta 24. septembra čak i međunarodni faktor uvjeren da je Srbija "najopasniji potencijal za destabilizaciju celog Balkana i Kosova".

"Najprije zato što se u Srbiji nalaze terorističke grupe, zatim postoji jasna podrška srpske vojske ovoj grupi. Obuka, poligoni na kojima su vježbali, vojne baze koje su koristili, naoružanje koje su koristili, imaju direktnu vezu sa državom Srbijom. Dakle, izvesne instance države Srbije, pretpostavljam i predsjednik, morale su da znaju za ovaj napad na Kosovo", rekao je Konjufca.

Konjufca je dodao i da bi nakon Banjske Srbija svakako trebalo da bude sankcionisana.

"Srbiju treba staviti u karantin. Bez toga, iz Srbije će uvijek ići snage koje žele destabilizaciju prema Kosovu, prema BiH pa i prema Crnoj Gori. Te tri zemlje su cilj Srbije. Srbiji je potreban međunarodni protektorat. Vojsku Srbije, obaveštajne službe Srbije, MUP Srbije moraju da prate zemlje EU, jer te institucije izlaze u druge zemlje i ubijaju ljude, kao što se nama desilo sa napadom 24. septembra", rekao je Konjufca.

Konjufca je ocijenio i da je to trenutno potpuno nepotrebno da EU poziva na nastavak dijaloga ukoliko će da "zovu Vučića i Kurtija u Brisel da se slikaju".

On je dodao da Kosovo sada razmišlja samo o jednoj temi kada je sjever u pitanju.

"Da se višestruko pojačaju policijske i bezbjednosne institucije u tom dijelu Kosova, da izbjegnemo budući napad koji dolazi iz Srbije. To je ono o čemu trenutno razmišljamo, a jednom će doći vrijeme za politički dijalog", zaključio je Konjufca.