Predsjednica

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u utorak da je Kosovo "žrtva akta agresije Srbije", povodom napada naoružanih grupa Srba na kosovsku policiju u selu Banjska.

"Dok razgovaramo, Kosovo se suočava s izazovima bez presedana; s bezbednosnim izazovima koji proizilaze iz čina agresije na Srbiju koji se dogodio 24. septembra. To je bio akt agresije koji su naredili donosioci odluka, država Srbija, a izvele su je paravojne terorističke grupe", rekla je Osmani za CNN.

Srbija je negirala optužbe Kosova da stoji iza napada 24. septembra kada je ubijen kosovski policajac, posle čega su u razmeni vatre s policijom ubijena i tri napadača srpske nacionalnosti.

Osmani je rekla da se "ova agresija nije dogodila odjednom", dodajući da je "planirana i pripremana veoma dobro s jedinom svrhom da se sever Kosova anektira u stilu Krima", misleći na pripajanje ukrajinskog poluostrva Rusiji 2014. godine.

Odgovornost za napad u Banjskoj preuzeo je Milan Radoičić, koji je u utorak saslušan u tužilaštvu u Beogradu, ali Osmani kaže da ne veruje da će ga Srbija kazniti ili izručiti kosovskim vlastima.

"Očigledno, prva stvar koju želimo je da (srpska država) preda Radoičića i druge teroriste Republici Kosovo, kako bi pravda bila zadovoljena u zemlji. Srbija nema dobru istoriju isporučivanja pravde", rekla je Osmani u intervjuu Kristijani Amanpur.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u ponedeljak u intervjuu za Amanpur rekao da će svi koji su učestvovali u napadu na kosovsku policiju u Banjskoj odgovarati pred institucijama Srbije.

Osmani je istakla da "nema slučaja da su zločinci koji su počinili ratne zločine i genocid na Kosovu i u Bosni privedeni pravdi" u Srbiji.

Više javno tužilaštvo u Beogradu navelo je da je Radoičić saslušan zbog sumnje da je s više osoba, kojima se zasad ne zna identitet, izvršio krivična dela Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i Teška dela protiv opšte sigurnosti.

Radoičić se tereti i da je od januara 2023. godine do 24. septembra iz Tuzle nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći, koje mu je isporučivano na teritoriji Beograda. U saopštenju se navodi da je to oružje potom prenosio i skladištio na Kosovu, gde ga je skrivao u napuštenim objektima i šumama.

'Novi front protiv Zapada na Zapadnom Balkanu '

Osmani je optužila Srbiju za "stalne napore da destabilizuje" Zapadni Balkan, i da omogući predsedniku Rusije Vladimiru "Putinu da otvori novi front protiv Zapada na Zapadnom Balkanu".

Ona je pomenula prošlonedeljno pomeranje srpske vojske duž granice sa Kosovom, što je Srbija negirala uprkos kritikama SAD i Evropske unije.

"Radimo sa našim saveznicima i partnerima da sprečimo da se to dogodi", rekla je ona.

Osmani je ocenila da Srbija može da ponovi "nasilje ne samo nad Kosovom već i nad ostatkom regiona", ako ne bude suočena sa oštrim merama.

Ona je odbacila tvrdnje srpskih vlasti da je oružje koje je koristila grupa koju je predvodio Radoičić nabavljeno u Tuzli u Bosni i Hercegovini.

"Oružje koje smo zaplenili pokazuje da je proizvedeno pre samo šest nedelja u vojnim bazama u Srbiji", dodala je Osmani.

Ona je podvukla da takvo oružje ne koriste obični građani "već samo država i vojska".