Koordinacija sa Kforom i Eulexom

Sjedinjene Američke Države cijene blisku koordinaciju Policije Kosova sa misijom EU za vladavinu prava na Kosovu i sa snagama NATO na Kosovu, poručio je Antony Blinken.

Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju koordinisane nasilne napade na kosovsku policiju kod manastira Banjska 24. septembra i izražavaju duboko saučešće porodici narednika policije koji je ubijen na dužnosti, navodi se u saopštenju američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena.

“Počinioci ovog zločina moraju odgovarati putem transparentnog istražnog procesa. Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije i da odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, obezbjeđivanju sigurnosti i vladavine prava i povratku u okvire dijaloga posredstvom EU”, poručio je Blinken.

Prema njegovim riječima kosovska policija ima “punu odgovornost za sprovođenje vladavine prava u Republici Kosovo”, a SAD prepoznaju i poštuju ulogu kosovske policije koja prva reaguje u vanrednim i kriznim situacijama.

“Sjedinjene Američke Države cijene blisku koordinaciju kosovske policije sa misijom EU za vladavinu prava na Kosovu i sa snagama NATO na Kosovu, posebno u obezbjeđivanju sigurnosti civila na licu mjesta. Nastavićemo da pratimo situaciju i koordiniramo se sa svima koji učestvuju u tom procesu”, poručio je Blinken