Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik LDK Lutfi Haziri smatra da je, zbog unutrašnje i spoljne politike koju vodi premijer Albin Kurti, jedino rješenje za izlazak iz situacije u kojoj se Kosovo nalazi održavanje vanrednih izbora, prenosi Euronews Albania.

Haziri ističe da američki State department i EU donose jedinstvene odluke prema Kosovu.

„To je ponovna potvrda zajedničke veze između State departmenta, koji je izašao sa saopštenjem, i EU u vezi sa procesom dijaloga Kosova i Srbije, iako se nije očekivalo da će ova runda pregovora biti uspješna. Jasno je da još ima kolebanja. Ono što nas brine jeste da je u ovom procesu stvorena nova okolnost koja je napeta. Kosovo je pod sankcijama i upozorenjima za proširenje istih. Ne govorimo o njihovom uklanjanju. Nažalost, premijer izlazi pred novinare i pokušava da opravda svoje postupke ne razmišljajući o posljedicama koje donosi našoj zemlji. To je šou jednog čovjeka i kao takav nastavlja da izaziva zabunu, jer nas identifikuju kao zemlju loše politike, koja proizvodi krizu“, naglasio je Haziri.

On smatra da Kurti nije bio voljan da dijalogu pruži veliki prioritet.

„Ponašao se kao proevropljanin, želeći da se u pragmatizmu Evropljana još više distancira od prethodnih vlada. Iako smo istakli da Evropljani bez američkih garancija ne sprovode misiju napred, uloga američke vlade je neosporna. Ali sada Kurti pokušava svojom politikom koju je sproveo na Kosovu da izazove poremećaj političkog djelovanja i ta logika se odrazila i na Sjevernu Makedoniju”, kaže Haziri.

Navodi da je Kurti to pokušao i prije dvije godine u Tirani kroz političku inicijativu za učešće na izborima.

“A sada EU tvrdi da se može postići nekakva razlika između američkog i evropskog pristupa. Ali mislim da je kasno i da se mora zaključiti da je najveći ustupak koji je Kurti napravio Evropljanima Ohridski sporazum, za koji je pristao da napusti princip pregovora i vrati se konstruktivnoj dvosmislenosti kao principu privremenog sporazuma”, rekao je on.

Haziri je naglasio da je najrealnija opcija za izlazak iz ćorsokaka u koji je Kurti doveo Kosovo održavanje vanrednih izbora.

„Čuli smo najčudniju izjavu na Kosovu, gdje Kurti kaže da vlast ne voli izbore jer joj je potrebna opozicija koja, ako izađe na izbore, može da se uništi, i to odražava politički strah gospodina Kurtija. U unutrašnjoj politici imamo totalni neuspjeh, u privredi su blokirana socijalna pitanja, obrazovanje, zdravstvo. Unutrašnji neuspjeh možemo izjednačiti sa neuspjehom u dijalogu i nema perspektive. Opcija vanrednih izbora ostaje najrealnija opcija za izlazak iz ove situacije“, poručio je Haziri.

Izvor: Euronews Albania/Kosovoonline