Ocjena analitičara

Spremnost Vlade Kosova i premijera Albina Kurtija da izađu na vanredne izbore kosovski analitičari vide kao tendenciju većine da izbegne odgovornost za sprovođenje dogovora, odnosno formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, prenosi Ekonomija onlajn.

Analitičari su saglasni i u stavu da prvi put u istoriji Kosova postoji politička partija koja ima više od 50 odsto glasova i izražava spremnost da izađe na izbore.

Politički analitičar Shemsi Jashari rekao je da su nedavna dešavanja u procesu dijaloga između Kosova i Srbije učinile Vladu spremnom da izađe na vanredne izbore i to kao žrtva, kao vlada koja nije bila u stanju da nastaviti mandat do kraja.

"Nedavne izjave o izborima zapravo pokazuju želju vlasti da izađe na izbore", kazao je Jashari.

Navodi da ako se pogledaju nedavna dešavanja u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije, sprovođenje sporazuma i sve međunarodne pritiske koji predstavljaju izolaciju Kosova jer je Kosovo pod mjerama, kao i susrete visokih zvaničnika američkog odeljenja, vidi se da je Kurti odsutan sa tih sastanaka.

"Sve to je učinilo da vlada izgleda spremna da izađe na izbore, pokušavajući da stvori zamah da na vanrednim izborima izađe kao žrtva, kao vlast koja nije mogla da nastavi svoj mandat do kraja. To znači da s obzirom na to da nemaju opoziciju dovoljno jaku da je sruše, davanje glasova Samoopredjeljenja za pokretanje prijedloga za raspuštanje Skupštine pokazuje da je to trik koji vlast u ovom slučaju pokušava da proda opozicionim strankama da izađu na izbore i da se onda svađamo da smo spremni da nastavimo da vladamo", rekao je on.

Jashari je dodao da izjave da je vlada spremna za izbore imaju za cilj da pošalju poruku njihovim biračima da su kao stranka dobri i po anketama i po podršci.

"S druge strane, izjavom da su spremni za izbore, žele da pošalju poruku svojim biračima, svojim simpatizerima, da su dobri i sa anketama i sa podrškom, i kad god izađu, ponovo će pobjediti, pa žele da uliju povjerenje biračkom tijelu da će i izlaskom na izbore i dalje vladati isti politički subjekt", navodi.

Donat Syla, bivši kosovski konzul u Kanadi, rekao je da prvi put u poslijeratnoj istoriji Kosova postoji situacija da je politička partija, koja ima većinu glasova u parlamentu, spremna da izađe na izbore.

On je rekao da vlast ovim oblikom želi da izbjegne odgovornost koju očekuju u odnosu na formiranje Zajednice srpskih opština.

Navodi da objavljene ankete nisu baš realne, ali ako se pogledaju lokalni izbori, stiče se potpuno drugačija slika.

"Ako pogledamo ankete, ne znam koliko su te ankete realne. Ali ako pogledamo lokalne izbore, imamo sasvim drugu sliku. Na lokalnim izborima, ako se ne varam, Samoopredjeljenje je dobilo samo četiri opštine, dvije veće opštine i dvije manje. Dok u drugim opštinama uglavnom dominiraju PDK i LDK, ali i dio Alijanse za budućnost Kosova", kazao je Syla.

Ključni faktor na predstojećim izborima, kako dodaje, biće pozicioniranje predsjednice Vjose Osmani.

"Ne zaboravite da u tom izbornom momentu kada je Samoopredjeljenje osvojio 51 odsto glasova, dvije najpoželjnije ličnosti iz čitavog biračkog tijela su Vjosa Osmani i Albin Kurti", rekao je Syla.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online