O izjavi Borrella u ime EU

Njemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde ocjenio je danas da je izjava visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepa Borrella u ime 27 članica EU o dijalogu Kosova i Srbije "kristalno jasan apel" obema stranama da treba da se u tom procesu angažuju konstruktivno i bez odlaganja.

"Pročitajte izjavu visokog predstavnika Josepa Borrella u ime 27 država članica EU o dijalogu između Kosova i Srbije. Kristalno jasan apel 27 članica EU upućen Kosovu i Srbiji da se konstruktivno i u dobroj vjeri angažuju bez daljeg odlaganja", naveo je Rohde na društvenoj mreži "X".

U izjavi, koja je objavljena na sajtu Evropskog savjeta, a koju je podjelio njemački ambasador, naglašeno je da je potrebno da se strane angažuju konstruktivno i u dobroj vjeri, a što znači početak implementacije na osnovu prijedloga EU bez daljeg odlaganja i takođe uključuje obavezu obe strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume.

"Rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova", navodi se u saopštenju Evropskog savjeta.

EU podsjeća strane na njihovu odgovornost da poštuju princip povjerljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa.

Izvor: Kosovo Online