Uputstvo za smjenu neustavno

Bivši predsjednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani rekao je da je administrativno uputstvo Ministarstva administracije lokalne samouprave za smjenu gradonačelnika u suprotnosti sa Ustavom, kao i da vlada pokazuje nedostatak volje za rješavanje situacije na sjeveru Kosova, prenosi RSE.

Hasani svoj stav o neustavnosti uputstva zasniva na nedostatku Zakona o građanskoj inicijativi ili referendumu.

Između ostalog, Hasani, trenutno profesor prava i međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Prištini, rekao je da je najprikladnija odluka za rješenje situacije na sjeveru ostavka gradonačelnika u četiri opštine u kojima većinski žive Srbi.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, prijevremeni izbori za gradonačelnike održavaju se u tri slučaja: ako gradonačelnik podnese ostavku, ako građani peticijom zatraže njegovo razriješenje i ako se gradonačelnik ne pojavi na radnom mjestu duže od mjesec dana, bez razloga, a Hasani pojašnjava kako treba da izgleda smjena gradonačelnika peticijom.

"Smjena peticijom ima dvije faze. Prva faza je inicijativa koju treba da podrži 20 odsto birača, a druga faza je faza organizovanja izbora. Tamo gdje je peticija, mora se postaviti pitanje: 'Da li ste za smjenu predsjednika opštine? Da ili Ne'. Ovako se formuliše. Ovu formulaciju ne može da pravi organ Ministarstvo lokalne samouprave. Samo zakon to radi, zakon se mora doneti. To se ne može učiniti po uputstvu", rekao je on.

Na pitanje hoće li uputstvo, nakon što bude usvojeno, važiti i za druge opštine, a ne samo za one na sjeveru, Hasani ističe da je riječ o dokumentu koji važi za cijelo Kosovo.

"Vidi se da su to uputstvo dali ljudi koji poznaju pravdu, uprkos tome što je neustavno i nezakonito. To se ne odnosi samo na sjeverne opštine, već se odnosi i na cijelo Kosovo. Kroz ovakvu instrukciju se za šest mjeseci mogu poništiti svi izborni rezultati, što je zabranjeno, potpuno je protivustavno. Pominje se 45 dana. Zašto se pominje taj rok, sa kojim pravom? Mora postojati zakonsko ovlašćenje. Gdje su ovlašćenja Centralne izborne komisije, kroz administrativno uputstvo ministarstva? CIK je organ, sam administrativni organ. Oni i Ministarstvo lokalne uprave jednaki su pred zakonom. Oni primjenjuju zakon, direktno. Oni uzimaju svoje smjernice od zakona, a ne jedni od drugih", naveo je Hasani.

On naglašava da nema političke volje da se riješi pitanje smene gradonačelnika i novih izbora na sjeveru.

Smatra da je vlada mogla da sjedne sa opozicijom i da se dogovori - da međunarodni partneri i prijatelji Kosova, po svom zakonodavnom okviru, ne priznaju izbore koji su održani u aprilu i da su samim ti rezultati tih izbora i novi gradonačelnici nelegitimni.

"Gradonačelnicima se može reći, ili da ne idu na posao mjesec dana, ili da podnesu ostavku. Mnogo je dostojanstvenije dati ostavku i ne ići na posao, nego otići peticijom. Vlast se na taj način samo pet-šest mjeseci kasnije suprotstavlja svojim tezama da su gradonačelnici legitimni. Oni tamo nisu legitimni. Oni su legalni, po zakonima i Ustavu Kosova, ali je tamo legitimitet nula", zaključio je Hasani.

Izvor: Kosovo online/RSE