Presedan

Sudija i bivša predsednica Centralne izborne komisije Valdete Daka kazala je za Gazetu Blic da je Administrativno uputstvo, kojim se očekuje da će albanski gradonačelnici četiri opštine na sjeveru Kosova biti razriješeni dužnosti, neustavno i protivzakonito, kao i glasanje 21. aprila.

"Stalno sam isticala da je Administrativno uputstvo koje je donelo Ministarstvo vanustavno i protivzakonito, jer daje CIK-u neka ovlašćenja koja po zakonu nema. Po Ustavu, CIK organizuje izbore i referendume, odnosno referendum koji se sada organizuje 21. aprila, ali prvo mora da postoji zakon koji reguliše organizovanje referenduma, a zatim da CIK pokrene taj proces", navela je ona.

Daka dodaje da je usmjeravanje CIK-a kroz uputstvo koje je podzakonski akt je samo po sebi nezakonito, jer nije moguće da ministar daje ovlašćenja CIK-u za nešto što nije predviđeno Ustavom.

Naglasila je da je glasanje 21. aprila ne samo protivzakonito, već i protivustavno i dodala da se nada da će to biti posljednji put da Kosovo organizuje tako nešto.

"Jer, ako se to desi, biće to opasan presedan koji će moći da koristi bilo koja stranka, protiv koga god da je gradonačelnik u svakoj opštini na Kosovu", ukazala je Daka.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic