Zakonska obaveza

Bivši predsjednik Ustavnog suda Kosova i profesor međunarodnog prava Enver Hasani rekao je da Ustavni sud Kosova može da izvrši neke korekcije u nacrtu statuta Zajednice srpskih opština, kada Vlada Kosova uputi nacrt na razmatranje toj pravosudnoj instanci, ali da ne vjeruje da će anulirati ceo nacrt.

Hasani je u intervjuu za Kosovo onlajn naveo da je Zajednica obaveza Kosova, koja će biti ispunjena nakon što Kosovo postane članica Savjeta Evrope, jer su se na to obavezli kosovski lideri Vjosa Osmani, Albin Kurti i Glauk Konjufca.

"Ja sam siguran da će Ustavni sud uraditi neke korekcije, ali čisto sumnjam da će poništiti nacrt statuta Zajednice, imamo i presudu Ustavnog suda iz 2015. godine koja konformiše da taj entitet treba da se formira", rekao je Hasani.

Kosovo je dobilo preporuku Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope za članstvo u tu međunarodnu instituciju. Da li je odluka očekivana?

Da, manje-više da, bio je izvještaj gospođe Bakoyannis i uputstva i preporuke eminentnih pravnika Savjeta Evrope, i nije se ništa izmjenilo u tim izvještajima i preporukama. Ne samo za mene, ovdje na Kosovu je to bilo očekivano.

Formiranje ZSO bio je jedan od usova za članstvo Kosova u Savjet Evrope. Može li to što ZSO nije formirana da promeni tok glasanja na Komitetu ministara 16. maja i donese negativan rezultat po Kosovo?

To može da se desi ako kosovska strana pokaže dobru volju. Zajednica nije dio izvještaja. Gospođa Bakoyannis je jasno rekla da formiranje Zajednice srpskih opština nije u principu uslov, takvi uslovi nisu postavljeni ni drugim zemljama, pa tako neće ni Kosovu. Ali, to je stvar koja će se desiti poslije glasanja Komiteta ministra Savjeta Evropem jer je Kosovo jednostrano preuzelo tu obavezu koju su potpisali Kurti, Osmani i Konjufca. Pravno, Zajednica je obaveza Kosova koja će se izvršiti nakon učlanjenja Kosova u Savjet Evrope. Do toga može da dođe i ranije, ali ponavljam, to je politička volja Kosova.

Mediji su preneli da će Kosovo 10. maja predati nacrt statuta Zajednice Ustavnom sudu? Ukoliko se to dogodi, šta prema vađem mišljenju možemo očekivati da će se desiti?

Iako nije uslov, može da se desi. Čim nacrt ode Ustavnom sudu, ta obaveza je završena. Ja sam siguran da će Ustavni sud uraditi neke korekcije, ali čisto sumnjam da će poništiti nacrt statuta Zajednice, imamo i presudu Ustavnog suda iz 2015. godine koja konformiše da taj entitet treba da se formira. Međutim, ima nekih spoljnih odredbi, koje sud može da koriguje. Ali da anulira ceo nacrt statuta, čisto sumnjam.

Godišnjica Briselskog sporazuma je 19, aprila. Koje su bile obaveze, šta je do sada ispunjeno? Koja pitanja su ostala otvorena?


Sa srpske strane to je pitanje nestalih lica, i malo je defanzivniji stav srpske strane što se tiče  predstavljanja Kosova u međunarodnim odnosima. Sa kosovske strane to je obaveza da se formira Zajednica srpskih opština. To su najspornije stvari koje su otvorene. Tu je i još dosta stvari koji se tiču tablica, električne energije, srpske valute i Centralne banke Kosova itd... Efektivno se radi o implementaciji nacrta statuta Zajednice, koji je sačinila Evropska zajednica.

Srpski advokati na Kosovu uložili su žalbu Ustavnom sudu na odluku CBK o zabrani dinara. Ima li ta žalba osnova, da li je Ustavni sud mjesto gdje to pitanje treba riješiti?

Oni nisu ovlašćena stranka, jer ovo nije individualni spor, tako da će se proceduralno to odbiti kao nedozvoljeno, jer nedostaje aktivna legitimacija stranaka. Ja sam prilično siguran da, kada bi to išlo preko na primjer javnog pravnog branioca ili preko nekog ustavom ovlašćenog organa, da bi meritorno sud imao ozbiljne primedbe na tu regulaciju Centralne banke Kosova.

U nedjelju će biti održano glasanje za ili protiv smjene gradonačelnika opština na sjeveru Kosova. Da li je Administrativno uputstvo Ministarstva lokalne samouprave legitiman način za smenu gradonačelnika, i postoji li jednostavniji način da se riješi to pitanje?

Nije, ja sam i tada rekao medijima da nije legitimno. Ne može se uredbom zamjeniti zakon. Ta uredba nema zakonsku ni ustavnu osnovu, ali je to urađeno kako je urađeno, i evo Kosovo je dovelo sebe u nezgodnu situaciju, umjesto da se to pojednostavi drugim putem, na primjer ostavkom, ili nekim dopunama ili izmjenama zakona tako da ovlašćeni ustavni organi organizuju ceo taj proces. Ne može uredbom da se naredi Centralna izborna komisija kao administrativni organ od strane Ministarstva lokalne samouprave, jer nije Centralna izborna komisja vertikalni organ koji je potčinjen Ministarstvu i Vladi. Imamo i izbore, ukoliko ovo glasanje ne bude uspješno, kako će šef države po uredbi vlade da proglasi izbore na sjeveru? To je totalno protivustavno i protivzakonito.

Da li će nakon ove situacije Kosovo doneti zakon o referendumu, kako bi se za neke slične situacije znao postupak, a da to ne bude prema Administrativnom uputstvu?

Čisto sumnjam jer zakon o referendumu ima ustavna ograničenja o čemu može da bude referendum, po kojim pitanjima može da se organizuje. Ne vjerujem da će se to desiti, jer je to osjetljivo pitanje, i baš ta ustavna ograničenja bi se zakonom pokšala da se poremete. Mislim da će se to sektorskim zakonima uređuje, kao za slučaj na sjeveru izmjenama i dopunama zakona, za neke druge stvari drugi sektorni zakoni. Postoje modaliteti referenduma za nepolitičke stvari, ali u političkom smislu sumnjam da će to da se desi.

Ukoliko glasanje na sjeveru bude neuspješno, s obzirom da je Srpska lista najavila bojkot, šta su sljedeći zakonski koraci?

Nema zakonskih koraka. Za to su koraci uredbe, nisam se mnogo bavio time, ali mislim da poslije godinu dana to može da se ponovi. To je dalje komplikovanje stvari i nauštrb Kosova i ugleda Kosova u svijetu i naspram saveznika i drugih međunarodnih aktera.

Izvor: Kosovo Online