Saopštenje

Američka privredna komora na Kosovu hitno traži od Vlade Kosova da preispita mjere koje ograničavaju uvoz iz Srbije, a koji, kako se navodi, ometaju međunarodne komercijalne interese, ograničavanjem prometa robe svjetski poznatih brendova.

U saopštenju Američke privredne komore navodi se da je prema zvaničnim podacima uvoz kompanija sa značajnim američkim vlasništvom opao za preko 39% u poređenju sa 2022. godinom, naglašavajući značajan uticaj koji trenutne mjere Vlade Kosova imaju na međunarodna preduzeća.

"Zabrana, koja cilja na Srbiju i proizvode iz ove zemlje, zapravo u velikoj meri pogađa međunarodne kompanije. Mnoga od ovih preduzeća su u vlasništvu kompanija iz partnerskih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, koje su bile ključni stubovi u podršci putanje rasta Kosova. Podaci otkrivaju mračnu stvarnost; uvoz povezan sa američkim kompanijama opada alarmantnom brzinom. Svaka trgovinska barijera, kao što je ova zabrana, neizbježno povećava potrošačke cijene, dodatno opterećujući budžete kosovskih porodica. U okolnostima kada je Kosovo već ukinulo zabranu uvoza sirovina i poluproizvoda iz Srbije, besmisleno je i ironično zadržati na snazi mjeru kojom se zabranjuje uvoz robe koja predstavlja međunarodni komercijalni interes", navodi se u saopštenju.

Američka komora podsjeća da je više puta imala slične stavove u prošlosti kad god su sa Kosova nametane trgovinske barijere uvozu iz susjednih zemalja. Takođe, izrazili su i zabrinutost zemljama Zapadnog Balkana kad god postavljaju barijere za izvoz Kosova.

"Dobrosusjedski odnosi su glavni preduslov za evroatlantske integracije Kosova. Aktuelne mjere su, nažalost, u suprotnosti sa pozivima međunarodnih saveznika Kosova, koji pozivaju na harmonične regionalne odnose. Stoga, Američka komora ističe da ekonomska normalizacija Kosova i Srbije prevazilazi bilateralne interese. To je suštinska strategija za učvršćivanje regionalne stabilnosti i unapređenje ambicija evropskih integracija. Konstantno se zalažući za otvorenu i uravnoteženu trgovinsku politiku, Američka privredna komora na Kosovu traži brze i odlučne akcije koje će podržati ekonomski rast, prosperitet i regionalnu harmoniju", zaključuje se u saopštenju.