Rješenje!

Američka privredna komora na Kosovu iznela je tri alternativna rješenja u vezi uredbe Centralne banke Kosova o platnom prometu, kojim zabranjuje dinar.

„Nedavno usvajanje Uredbe o gotovinskom poslovanju Centralne banke Kosova izazvalo je snažne reakcije međunarodnih aktera. Dok Američka privredna komora na Kosovu razumije potrebu za regulatornim nadzorom kako bi se obezbjedila finansijska stabilnost, neophodno je razmotriti kratkoročne implikacije koje regulativa ima na finansijski položaj građana Kosova. Predmetna uredba, ne dovodeći u pitanje trenutni cilj, netačno navodi da se samo euri mogu koristiti za plaćanje na Kosovu, efektivno isključujući upotrebu drugih valuta u transakcijama između strana. Međutim, bitno je reći da, iako euro zadržava status legalnog sredstva plaćanja na Kosovu, to ne isključuje upotrebu drugih valuta u transakcijama, u slučajevima kada uključene strane postignu zajednički dogovor. Dakle, tvrdnja uredbe u vezi sa isključivom upotrebom eura može biti pogrešno protumačena i stoga zahtjeva reviziju radi jasnoće“, poručuje Američka komora.

Isto tako, dodaje Komora, uticaj uredbe se dalje proteže na međudržavne transakcije između Kosova i Srbije.

U omogućavanju transakcija u vezi sa srpskim dinarom, Američka komora predlaže nekoliko alternativa:

Alternativa 1: Korišćenje institucija za transfer novca između Kosova i Srbije. Iako se smatra izvodljivom, ova opcija može biti manje praktična i skuplja za pojedince.

Alternativa 2: Otvaranje bankovnog računa od strane Vlade Srbije u Srbiji za međudržavne transakcije sa odgovarajućim dinarskim računima u kosovskim bankama. Ovaj metod nudi praktično rješenje kroz postojeće bankarske odnose, uz svu moguću logističku složenost.

Alternativa 3: Direktni transferi sredstava iz bilo koje banke u Srbiji u bilo koju određenu banku na Kosovu za distribuciju na račune pojedinačnih korisnika. Ova opcija pojednostavljuje proces istovremeno osiguravajući usklađenost sa regulatornim zahtjevima.

„U svim alternativama, od ključne je važnosti da se riješi pitanje licenciranja institucija za uvoz valuta, kako bi se obezbjedilo adekvatno snabdevanje dinarima na Kosovu. Kao zagovornik povoljnog poslovnog okruženja i ekonomskog razvoja na Kosovu, Američka privredna komora podvlači važnost uravnoteženih regulatornih mjera, koje promovišu finansijsku inkluziju i olakšavaju međudržavne ekonomske aktivnosti. Američka komora poziva sve strane da preispitaju implikacije nedavno usvojene uredbe i istraže rješenja za saradnju koja podržavaju regulatorne ciljeve, kao i ekonomski pragmatizam“, dodaje se u prijedlogu.

Izvor: Kosovo Online