Zabrana uvoza srpske robe

Predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini kaže za Kosovo Online da odluka Prištine o zabrani uvoza robe iz Srbije, koja je na snazi devet mjeseci, najviše pogađa srpskog građanina koji nema proizvode iz Srbije nego proizvode sa Kosova ili iz drugih zemalja, jer svaki građanin hoće da konzumira proizvode svoje države.

"Robu koju smo uvozili iz Srbije sada uvozimo iz Sjeverne Makedonije, Albanije i drugih zemalja, dok domaći proizvođači koji uzimaju sirovine iz Srbije to mogu da uvoze bez ikakvog problema. Kosovska ekonomija nema gubitak jer su pronađeni artikli iz drugih država. Ima svih prozvoda, čak ima i srpskih koji se proizvode u Makedoniji i stižu na Kosovo. Troškovi transporta su malo povećani, ali ima svega što traže potrošači. Neki artikli su možda malo skuplji nego što su bili, mada skupoća je svuda, pa se to ne primjeti baš puno“, kaže Shahini.

On navodi podatke po kojima je uvoz robe iz Srbije u 2022. godini bio veći od 372 miliona eura, dok je 2023. bio u vrijednosti od 198 miliona, što znači da je pao za više od 173 miliona eura.

"Po ovim statistikama, najviše gubi privreda Srbije jer je izgubila jednog dobrog partnera, Kosovo. Takođe, Srbija je sada deveti partner Kosova kome prodaje robu, a prije ove mjere bila je četvrti. Isto tako i Kosovo je 2022. imalo izvoz u Srbiju više od 60 miliona, a sada je on oko 48 miliona eura, odnosno 12 miliona manje. U cijelom ovom procesu svi su ekonomski izgubili, a politički još više, jer Kosovo i Srbija u dijalogu nikako ne mogu da dođu do kraja, a mi imamo i sankcije zbog dijaloga“, smatra Shahini.

Zabrana uvoza robe iz Srbije, podsjeća, usledila je poslije hapšenja tri kosovska policajca i to je, kaže, bila neka vrsta osvete prema vlastima Srbije. To što su zabranu kosovske vlasti obrazložile bezbjednosnim razlozima, ocijenjuje, ima logiku na političkom planu ali ne i u ekonomiji.

"Za sve što se događa između Srbije i Kosova odgovorni su premijer Kurti i predsjednik Srbije Vučić. To znači da oni treba da promene mišljenje zarad svog naroda i države tako da nađemo rješenje što prije i bolje i da se roba, kapital i ljudi kreću bez problema i da se ne osjeti da li je na Kosovu ili u Srbiji, važna je sloboda kretanja“, kaže Shahini.