Nepravedan pritisak

Profesor Univerziteta Johnon Hopkins Daniel Serwer izjavio je da Brisel i Vašington ne kriju negodovanje prema aktuelnoj vladi Kosova, ali ocijenjuje da je pritisak koji Zapad vrši na Prištinu nepravedan, dok se međunarodna zajednica prema Srbiji odnosi blago.

Serwer je naveo i da je proces dijaloga u posljednjih godinu dana bio potpuno neuravnotežen, zbog čega podržava inicijativu parlamentaraca iz više zemalja koji su u pismu EU, SAD i Velikoj Britaniji zatražili promjene.

"Tokom prošle godine proces dijaloga nije bio izbalansiran, stoga mi je drago što su američki i evropski parlamentarci izrazili zabrinutost po ovom pitanju. Glupost je pritisak na Prištinu, dok se sa druge strane tolerišu akcije Beograda, iako je bilo napada na Policiju Kosova i pripadnike Kfora, kao i bojkot izbora na sjeveru. Ne zaboravimo činjenicu da je Srbija mobilisala vojsku na najviši nivo", rekao je Serwer u intervjuu za Teve 1.

Navodi da u Briselu i Vašingtonu nedostaje saglasnost prema aktuelnoj vlasti na Kosovu, pa otuda i grublji pristup prema Prištini.

"Ni Brisel ni Vašington nisu krili negodovanje prema aktuelnoj vlasti na Kosovu. Neobjašnjivo je kako možete više da brinete o tome iz kojih zgrada gradonačelnici rade, nego o napadima na policiju, Kfor i mirovne snage NATO-a" , konstatovao je Serwer.