Put ka normalizaciji

Glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, da je iznenađen što šef diplomatije EU Josep Borrell ne traži ukidane kaznenih mjera za Kosovo, iako je za 25 odsto smanjeno prisustvo Policije Kosova u i oko opštinskih zgrada na sjeveru, kao prvi korak ka deeskalaciji situacije.

"U Bratislavi smo dogovorili sporazum pod nazivom 'Aranžmani između Kosova i EU za implementaciju statusa 27 država članica EU' od 3. juna. Shodno tome, naziv tog sporazuma pokazuje da on ima veze sa implementacijom, zahtjeva EU, i odgovara na te zahtjeve EU. Bilo nam je jasno da je to način da se povuku mjere EU koje su nametnute Kosovu i iznenađenje je da ni osam dana nakon postizanja sporazuma još uvijek nemamo pismo sa zahtjevom Borrella za ukidanje mjera”, rekao je Bislimi.

On je naveo da Kosovo još uvijek nije ispunilo sve zahtjeve EU, ali je, kaže, pokazalo spremnost da to učini.

"Ne možemo reći da smo sproveli sve mjere, jer je jedna od mjera održavanje izbora, ali smo pokazali put koji vodi ka normalizaciji, a nedostatak tog puta je bio izgovor da Evropska unija uvede kaznene mjere”, dodao je Bislimi.